Acasă Stil de Viață SCĂDEREA RISCULUI DE APARIȚIE A DIABETULUI ÎN RÂNDUL LUCRĂTORILOR DIN TURELE DE...

SCĂDEREA RISCULUI DE APARIȚIE A DIABETULUI ÎN RÂNDUL LUCRĂTORILOR DIN TURELE DE NOAPTE

97
0
(c) Mustafa Kamaci/Anadolu Agency/Getty Images

Mâncând doar în timpul zilei, persoanele care lucrează în ture de noapte pot controla nivelul de zahăr din sânge.

În urma unui mic studiu realizat pe oameni, în care a fost simulat un model de lucru pe timp de noapte, s-a constatat faptul că cei care au mâncat doar între orele 7:00 și 19:00 au avut o reglare normală a zahărului din sânge după o singură masă de test. În acest regim, oamenii se trezeau în timpul zilei pentru a mânca, dar se abțineau de la mâncare în timpul orelor de noapte. Dar cei care au mâncat unele mese noaptea, așa cum este normal în cazul persoanelor care lucrează în astfel de ture, au avut un control mai slab al nivelului de zahăr din sânge.

Organismul încearcă să mențină zahărul din sânge într-un anumit interval. Acest lucru are loc din cauza faptului că nivelul ridicat de zahăr din sânge dăunează vaselor de sânge, dar dacă acesta scade prea mult, celulele rămân fără energie. Controlul slab al nivelului de zahăr din sânge poate produce dezvoltarea diabetului de tip 2, care, de obicei, necesită adoptarea unei ​​diete și a unei medicamentații speciale și care poate conduce la boli de inimă.

În urma lucrărilor anterioare s-a descoperit faptul că lucrătorii în ture de noapte sunt mai predispuși la un control slab al zahărului din sânge și la dezvoltarea diabetului de tip 2. În consecință, Frank Scheer și colegii acestuia din cadrul Spitalului Brigham and Women’s din Boston, Massachusetts, s-au întrebat dacă ar putea contracara efectele asupra nivelului de zahăr din sânge prin menținerea unor tiparele de alimentație mai aliniate cu „ceasul corporal” normal al oamenilor.

Ei au cerut unui grup de 19 voluntari să consume la micul dejun o masă de test stabilită cu atenție. După aceea, cercetătorii au măsurat nivelurile de zahăr din sânge. Ulterior, participanții și-au schimbat treptat tiparele de somn, astfel încât, după trei zile, ei aveau un model complet inversat, dormind în timpul zilei. A doua zi, grupul a fost împărțit în două.

Aproximativ jumătate dintre persoane au avut niște mese în timpul zilei și unele pe timp de noapte, lucru care este normal în rândul lucrătorilor în ture de noapte. După aceea, participanții au avut aceeași masă de probă pentru „micul dejun” de la ora 19; nivelul zahărului din sânge a crescut cu 19% mai mult decât în cazul testului de la începutul experimentului.

Ceilalți au primit mâncare doar între orele 7:00 și 19:00 și au fost treziți de două ori în timpul somnului principal al zilei pentru a consuma o masă. Ei nu au avut nicio schimbare semnificativă în ceea ce privește nivelul zahărului din sânge în urma mesei de test.

„Majoritatea lucrătorilor în schimburi de noapte nu ar dori să se trezească ziua pentru a mânca, așa că vom testa un nou regim, în care oamenii să consume toate mesele imediat înainte și după somn, dar între orele 7:00 și 19:00. Acesta va fi program de masă mai practic”, a declarat Scheer,

„Deși ar putea fi neplăcut ca o persoană să lucreze toată noaptea fără a mânca, aceasta ar putea consuma doar cantități mici de alimente și ar putea evita acele mâncăruri bogate în carbohidrați, care ridică rapid nivelul glicemiei”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.