Acasă Stil de Viață ÎMBUNĂTĂȚIREA CREATIVITĂȚII PRIN ÎNTRERUPEREA SOMNULUI

ÎMBUNĂTĂȚIREA CREATIVITĂȚII PRIN ÎNTRERUPEREA SOMNULUI

113
0
(c) Photo12 / Alamy

Potrivit unor oameni precum inventatorul american Thomas Edison, inventivitatea noastră crește în timpul unei stări de spirit neobișnuite, mai exact, atunci când adormim.

În prezent, în urma unui studiu s-a constatat faptul că oamenii dezvoltă o perspectivă asupra unei probleme dificile de matematică dacă aceștia sunt treziți după ce trec prin stadiile inițiale ale somnului.

Atunci când adorm, oamenii pot petrece câteva minute într-o stare denumită hipnagogie sau „N1”, care este adesea caracterizată de vise lucide. Totuși, de obicei, oamenii avansează în stadiul de somn profund și uită visele atunci când se trezesc.

Atunci când se confrunta cu probleme dificile, Edison obișnuia să valorifice această stare trezindu-se înainte de a putea adormi mai profund. El reușea acest lucru ținând în fiecare mână o minge de oțel în timp ce adormea. Pe măsură ce își pierdea cunoștința și scăpa bilele, zgomotul îl trezea. Și alte persoane, precum artistul spaniol Salvador Dali, și-au folosit cunoștințele creative dobândite în această stare.

Delphine Oudiette din cadrul INSERM din Paris a fost foarte interesată de propriile experiențe de hipnagogie, așa că a testat legătura dintre această stare și nivelul de creativitate în mod obiectiv, determinând oamenii să abordeze o problemă de matematică. Oamenilor li s-au dat secvențe de numere de opt cifre și au fost nevoiți să le manipuleze într-un anumit mod prin aplicarea a două reguli, până ajungeau la un răspuns final. Acestora nu li s-a spus că aplicarea unei simple scăderi ar conduce, de asemenea, la obținerea răspunsului corect de fiecare dată.

Echipa lui Oudiette a cerut unui grup format din 103 de persoane să rezolve problema de matematică. După aceea, participanții au luat o pauză de 20 de minute, timp în care au fost încurajați să se relaxeze, așezându-se pe un fotoliu situat într-o cameră întunecată și închizând ochii.

Similar cu tehnica lui Edison, acestora li s-a cerut să țină o sticlă în mână, astfel încât, dacă participanții adormeau și scăpau obiectul, zgomotul să-i poată trezi. De asemenea, voluntarii au avut electrozi plasați pe scalp, astfel încât cercetătorii să știe dacă într-adevăr au adormit.

Folosind această metodă, 24 de persoane au avut cel puțin un episod de somn N1 care a durat 30 de secunde în timpul odihnei; alți 14 au trecut din N1 într-o etapă de somn mai profundă (N2), iar restul nu au adormit deloc.

După odihnă, voluntarii au efectuat a doua oară sarcina de matematică. În această a doua perioadă, 83% dintre cei care ajunseseră doar în stadiul N1 au rezolvat problema folosind metoda mai ușoară. Ratele de succes pentru cei care au rămas treji sau au progresat în stadiul N2 au fost de 31%, respectiv 14%.

Oudiette este de părere că stadiul N1 al somnului conduce la intuiții creative datorită faptului că aceasta este o etapă intermediară, care are loc între starea de veghe și starea de inconștiență. „Putem să explorăm, dar, în același timp, putem să identificăm tiparele care ne-ar putea fi utile. Este un echilibru bun”,  a declarat aceasta.

Adam Haar Horowitz din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts a declarat faptul că în urma studiului au fost obținute rezultate interesante folosind o sarcină creativă bine definită. „Hipnagogia este într-adevăr un nou tip de conștiință pe care oamenii nu l-au explorat”, a adăugat acesta.

Haar Horowitz a dezvoltat un dispozitiv denumit Dormio, care este conceput pentru a trezi oamenii pe măsură ce aceștia intră în etapa N1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.