Acasă IA și VR DETERMINAREA STRUCTURILOR MOLECULARE ALE UNOR DROGURI CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

DETERMINAREA STRUCTURILOR MOLECULARE ALE UNOR DROGURI CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

60
0
(c) SCIENCE PICTURE CO/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Doar printr-o simplă analiză, un instrument pe bază de inteligență artificială (IA) poate sugera rapid posibili candidați pentru structurile chimice ale „drogurilor sintetice” psihoactive. Instrumentul ar putea accelera dezvoltarea testelor de laborator, care analizează utilizarea drogurilor cu efecte similare, precum cocaina și heroina, dar care nu pot detecta noua generație de substanțe sintetice.

„Metoda noastră ar putea reduce timpul necesar pentru a identifica un nou drog sintetic de la săptămâni sau luni la doar ore”, a declarat Michael Skinnider din cadrul Universității British Columbia din Canada.

Skinnider și colegii săi au creat un instrument de învățare automată, denumit DarkNPS. Acesta a fost antrenat cu ajutorul a aproximativ 1700 de structuri chimice ale drogurilor sintetice cunoscute, care au fost colectate de laboratoarele criminalistice din întreaga lume. Setul de antrenament a inclus rezultate de spectrometrie de masă în tandem pentru fiecare drog. Aceasta este o tehnică comună, care oferă informații cu privire la masa unei molecule și elementele pe care le conține. Acest lucru a permis sistemului IA să identifice anumite tipare.

Atunci când au fost introduse date de spectrometrie de masă în tandem pentru un drog necunoscut, DarkNPS a putut determina structura moleculară cu o precizie de 51%. Dacă sistemul a putut oferi un top 10 ale predicțiilor cu privire la structura substanței, precizia a crescut la 86%, ceea ce înseamnă că DarkNPS ar putea fi cel mai util pentru restrângerea intervalului de căutare.

„Acest sistem ar putea face posibilă identificarea mult mai rapidă a unor noi droguri sintetice”, a declarat Skinnider.

De asemenea, cercetătorii au folosit instrumentul pentru a analiza drogurile care ar putea fi create în viitor. Acesta a generat 1 miliard de structuri chimice posibile. Ulterior, echipa a obținut date pentru 194 de noi droguri sintetice și a constatat faptul că 176 dintre acestea au apărut în setul generat de sistemul IA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.