Acasă Știri DE CE CÂINII ÎȘI ÎNCLINĂ CAPUL?

DE CE CÂINII ÎȘI ÎNCLINĂ CAPUL?

75
0
(c) NewScientist

În urma unor cercetări recente, s-a descoperit faptul că unii câini inteligenți pot memora numele a peste 100 de jucării. Cei care pot trece testul jucăriilor – înțelegând numele a două sau mai multor jucării preferate și cererea acestora prin diverse gesturi – sunt așa-numiții câini înzestrați cu învățarea cuvintelor.

Acești câini talentați i-au ajutat pe cercetători să înțeleagă un comportament care nu a fost niciodată studiat până acum: înclinarea capului.

La fel cum oamenii au o preferință pentru o parte a corpului lor, câinii prezintă o labă sau o nară preferată. Aceste comportamente asimetrice includ înclinarea capului, dar până acum, nu a fost clar de ce fac acest lucru.

O nouă cercetare, publicată în jurnalul „Animal Cognition”, sugerează că în momentul în care câinii își înclină capul, are loc în momentul procesării a ceva semnificativ sau când se așteaptă să li se spună ceva important.

„Există unele studii care sugerează că înclinarea capului ar putea fi o problemă legată de sănătate. Acest lucru nu părea probabil, pentru că am văzut câini făcând acest lucru aleatoriu și sunt destul de sigur că observarea unui câine care își înclină capul reprezintă un comportament foarte comun”, a declarat dr. Andrea Sommese, autorul principal al noului studiu și cercetător în cadrul Universității Eötvös.

Așadar, Sommese și echipa din cadrul Family Dog Project, un centru de cercetare care studiază comportamentul câinilor, și-au propus să înțeleagă înclinarea capului, analizând un grup de câini „talentați” cu care au lucrat la un studiu anterior.

Studiul a implicat 40 de câini și stăpânii lor, care au urmat trei luni de dresaj pentru a vedea dacă câinii ar putea învăța numele jucăriilor oferite.

„Am rugat fiecare proprietar să se joace cu câinii folosind două jucării și să le spună câinilor numele jucăriilor de mai multe ori. După acest antrenament intensiv de trei luni, am observat că 33 dintre câini nu au putut să facă diferența dintre cele două jucării – pe aceștia i-am numit câini „tipici”.

„În acest timp, ceilalți câini nu au învățat doar denumirile celor două jucării, ci și a altor 10, 20, respectiv 30. Așa-numitul cel mai bun câine al nostru a învățat numele a 160 de jucării”, a explicat Sommese.

Sommese a observat o diferență mare între câini. Fie un câine a învățat o mulțime de jucării diferite, fie niciuna. Cu toate acestea, Sommese a subliniat că acei câini care nu pot învăța numele jucăriilor, pot fi inteligenți în alte moduri.

„Credem că învățarea cuvintelor este ca un talent. În cazul oamenilor există persoane care sunt mai talentate la muzică, la matematică sau la artă – se pare că se întâmplă același gen de lucruri pentru câini. Unii câini sunt deosebit de pricepuți în asta, dar asta nu înseamnă că sunt mai deștepți. Au doar un talent unic, la fel cum alți câini sunt mai buni la adulmecare sau mai buni la vânătoare”, a adăugat Sommese.

După realizarea experimentului, cercetătorii au observat că majoritatea câinilor talentați își înclinau capul aproape de fiecare dată când proprietarul le-a cerut să ia o anumită jucărie.

„Pentru că știam sigur că ei știu numele unora dintre jucăriile lor, ne-am gândit că este ceva semnificativ și important pentru un câine, făcându-l să-și încline capul.

Echipa a crezut inițial că are de-a face cu auzul câinelui, similar cu felul în care oamenii își întorc capul pentru a se concentra mai bine asupra unei persoane care îi vorbește. Dar ei au observat o preferință a câinilor pentru parte înclinată a capului, indiferent de poziția proprietarului.

Grupul de câini talentați prezintă o oportunitate unică de studiu, a menționat Sommese. Deși cercetătorii știu că în cazul câinilor aceștia procesează limbajul într-un mod similar cu cel al oamenilor, nu înțelegem cu adevărat ce înseamnă limbajul pentru ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.