Acasă Nanotehnologie ȚESĂTURA DE MĂTASE CARE POATE REFLECTA O CANTITATE MAI MARE DIN LUMINA...

ȚESĂTURA DE MĂTASE CARE POATE REFLECTA O CANTITATE MAI MARE DIN LUMINA SOARELUI

35
0
(c) Shutterstock / gornostay

O țesătură din mătase artificială menține pielea cu aproximativ 12,5°C mai rece decât îmbrăcămintea din bumbac.

Aproximativ 15% din electricitatea globală este folosită pentru menținerea unei temperaturi care să nu provoace disconfort termic. Pentru a reduce această cerere de energie, oamenii de știință au căutat modalități pasive de răcire care nu necesită electricitate.

Jia Zhu din cadrul Universității Nanjing din China, Shanhui Fan din cadrul Universității Stanford și colegii lor au folosit drept material de referință mătasea, care se simte rece pe piele, deoarece reflectă cea mai mare parte a luminii solare (în principal, lungimile de undă din spectrul infraroșu și vizibil) și, de asemenea, radiază cu ușurință căldura.

Prin utilizarea unor nanoparticule de oxid de aluminiu, care reflectă lungimile de undă ultraviolete, ei au reușit să creeze o mătase care blochează o cantitate și mai mare lumină solară (aproximativ 95%).

Atunci când cercetătorii au expus această mătase la lumina soarelui, au descoperit faptul că, datorită capacității sale de a reflecta cea mai mare parte a luminii solare și de a radia căldură, materialul rămâne cu 3,5°C mai rece decât aerul din jur. Aceasta este prima țesătură artificială care rămâne mai rece decât aerul din jur atunci când este sub lumina soarelui.

De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că atunci când au plasat mătasea artificială pe o suprafață concepută pentru a simula pielea sub lumina directă a soarelui, aceasta a menținut-o la o temperatură cu 8°C mai mică decât mătasea naturală. În plus, materialul a menținut pielea la o temperatură cu 12,5°C mai mică decât bumbacul. Pielea simulată a fost realizată dintr-un cauciuc siliconic, care a fost înfășurat în jurul unui încălzitor pentru a imita căldura corpului.

În partea finală a experimentelor lor, cercetătorii au realizat o cămașă cu mânecă lungă din mătase artificială și au cerut unui voluntar să o poarte în timp ce aceasta stătea la soare, temperatura mediului fiind de 37°C. Imaginile în infraroșu au dezvăluit faptul că materialul nu s-a încălzit.

„Mătasea artificială este confortabilă, are o bună respirabilitate și poate fi spălată și uscată în mod repetat, fără a se destrăma. Procesul de fabricare este rentabil, materialul putând fi produs în masă”, a declarat Zhu.

„În principal, țesătura este concepută pentru a menține o temperatură optimă în cazul oamenilor care sunt în aer liber și expuși la soare și nu pentru utilizare în ​​medii interioare, precum locuințe și clădiri de birouri”, a declarat Fan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.