Acasă Sănătate UTILIZAREA UNOR BACTERII PENTRU A TRATA DEFICIENȚE AUDITIVE

UTILIZAREA UNOR BACTERII PENTRU A TRATA DEFICIENȚE AUDITIVE

52
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Conform specialiștilor din Australia, infecțiile cronice ale urechii mijlocii pot afecta între 1/3 și 1/2 dintre copiii aborigeni care locuiesc în strâmtoarea Torres. Boala poate conduce la afectarea majoră a auzului și vorbirii pe tot parcursul vieții și poate avea consecințe de amploare asupra educației și perspectivelor viitoare de angajare.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au reușit să stabilească exact motivul pentru care doar anumiți copii dezvoltă această boală.

În prezent, o echipă de cercetători din cadrul Universității din Queensland este de părere că a descoperit motivul: copiii care au rezistență la boli prezintă în sistemele lor respiratorii o serie de colonii de bacterii care le oferă protecție împotriva infecțiilor.

Folosind probe de tampon nazal, echipa a studiat microbiomul a 103 copii din două comunități din nordul Queenslandului care aveau vârste cuprinse între 2 și 7 ani. De asemenea, cercetători au analizat urechile, nasul și gâtul subiecților.

Ei au descoperit faptul că participanții care prezentau microbii Dolosigranulum și Corynebacterium în microbiomul lor aveau mai multe șanse de a avea un tract respirator superior și un sistem auditiv mai sănătoase.

„Timp de ani de zile am încercat să înțelegem de ce unii copii nu dezvoltă niciodată boala cronică a urechii, în ciuda faptului că aceștia se află într-o categorie cu risc ridicat. Concentrându-ne asupra microbiomilor din tractul respirator superior al copiilor cu rezistență la boli, am putea investiga interacțiunile bacteriene, care par să protejeze gazdele împotriva bolii. Faptul că aceste două grupuri de bacterii trebuiau nu numai să fie prezente, ci și să interacționeze între ele, pentru a oferi protecție împotriva infecțiilor urechii medii, era foarte clar”, a declarat dr. Seweryn Bialasiewicz.

În prezent, echipa intenționează să studieze în continuare efectul pentru a afla care este mecanismul exact de protecție și apoi să îl aplice sub forma unei terapii sau măsuri preventive în cazul copiilor cu vârste foarte fragede.

„Acest studiu ar putea conduce la realizarea unei molecule, care să poată fi folosită drept medicament, sau ca probiotic protector, astfel încât aceste bacterii „bune” să poată fi însămânțate la nivelul nasului cu scopul de a oferi protecție împotriva bacteriilor „rele” care apar”, a declarat Bialasiewicz.

Din cauza faptului că infecțiile cronice ale urechii mijlocii, care conduc la pierderea auzului, reprezintă o problemă majoră pentru alte populații dezavantajate din întreaga lume, orice tratament dezvoltat în acest sens ar putea fi implementat la nivel global.

„Descoperirea noastră ar putea fi aplicată în întreaga lume, contribuind la îmbunătățirea sănătății și reducând decalajul dezavantajului pentru un număr mare de oameni”, a declarat Bialasiewicz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.