Acasă Știri TESTUL RAPID CARE POATE DEZVĂLUI CONSUMUL DE CANABIS DIN ULTIMELE 12 ORE

TESTUL RAPID CARE POATE DEZVĂLUI CONSUMUL DE CANABIS DIN ULTIMELE 12 ORE

69
0
(c) Tunatura/Shutterstock

Un test pe bază de salivă poate dezvălui dacă o persoană a consumat canabis în ultimele 12 ore și poate furniza nivelurile de concentrație ale drogului, cu rezultate în mai puțin de 5 minute.

Testul de canabis cu acțiune rapidă este mai puțin invaziv și mult mai rapid decât testele actuale de spectrometrie de masă cu cromatografie gazoasă (GC-MS), care utilizează mostre de sânge sau urină. Interpretarea testului poate dura câteva zile. Spre deosebire de alte metode de detectare, rezultatele se concentrează doar pe consumul recent, ceea ce înseamnă că pot arăta dacă o persoană este în prezent sub influența drogului, susține Hakho Lee din cadrul Universității Harvard.

„Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la siguranța publică, în ceea ce privește consumul de canabis, în special pentru conducerea vehiculelor. Pentru alcool, avem deja un test eficient care se poate face pe loc, dar nu există un test [rapid] de pentru canabis”, a declarat Lee.

Lee și colegii săi au dezvoltat un test rapid care utilizează un senzor optic pentru a detecta molecule de tetrahidrocanabinol (THC) – principala componentă psihoactivă a canabisului – în probele de salivă. Acesta este cunoscut sub numele de Express Probe for On-site Cannabis InHalation (EPOCH) și, teoretic, ar costa aproximativ 4,27 EUR pentru a fi achiziționat de pe piața comercială, susține acesta.

EPOCH folosește un tampon de colectare a salivei, introdus într-un kit de sine stătător, vertical, care amestecă saliva cu anticorpi THC și picură amestecul prin două găuri mici – una pentru testare și una cu rol de control. Găurile permit plasarea perfectă a probei într-un cartuş cu senzor pentru următorul pas, care implică conectarea cartuşului într-un suport pentru telefonul mobil.

Zona de conectare aliniază cartușul cu o mică lumină LED, un obiectiv și camera smartphone-ului, care face fotografii în prim plan ale probei, pentru a prelua semnale optice atunci când sunt prezente moleculele THC.

Cercetătorii au validat acuratețea testului lor cu ajutorul a 43 de consumatori de canabis și alte 43 de persoane, inclusiv 13 fumători de tutun normal, care nu au consumat drogul. EPOCH a avut o acuratețe similară a detecției THC, în comparație cu testarea GC-MS.

Aceștia au descoperit că nivelul de THC a scăzut rapid timp de 6 până la 12 ore, după ce oamenii au fumat canabis, dar au rămas în continuare mai mari decât limita legală pentru acea perioadă. Consumul de cafea, alcool, tutun și apă de gură nu a afectat rezultatele, spune el.

Echipa nu a testat încă dacă EPOCH poate detecta expunerea ulterioară la fumul de canabis, așa cum pot face testele pe bază de urină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.