Conform unei analize, realizate pentru Organizația Națiunilor Unite, țările din întreaga lume intenționează să extragă mai mult decât dublul cantității de combustibili fosili permisă de cel mai dur obiectiv privind schimbările climatice votat în cadrul Acordului de la Paris.
„Guvernele continuă să planifice și să susțină niveluri de producție de combustibili fosili care depășesc cu mult ceea ce putem arde în siguranță”, a declarat Ploy Achakulwisut din cadrul Institutului de Mediul Stockholm (SEI), care a realizat raportul denumit Production Gap.
Decalajul de producție este dat de lipsa de concordanță dintre cantitatea de cărbune, petrol și gaze pe care guvernele doresc să o extragă în anii următori și cantitatea care trebuie să rămână în pământ pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5°C sau „mult sub” 2°C.
În anul 2030, va fi extras cu 240% mai mult cărbune, cu aproximativ 60% mai mult petrol și cu aproximativ 70% mai multe gaze decât este permis de către Acordul de la Paris. În ansamblu, în anul 2030 vor fi produși cu 110% mai mulți combustibili fosili decât permite obiectivul stabilit.
Potrivit actualizării Programului ONU de Mediu (UNEP), decalajul rămâne, în mare măsură, același de la prima versiune a raportului, care a fost publicată în anul 2019.
Pandemia de Covid-19 nu a schimbat semnificativ atitudinea guvernelor față de producția de combustibili fosili. În urma raportului s-a constatat faptul că în luna ianuarie 2020, guvernele au direcționat aproape 300 de miliarde de dolari din finanțele publice către proiecte de combustibili fosili, adică mai mult decât pentru proiectele pe energie regenerabilă.
Raportul descrie planurile și proiecțiile guvernului pentru 15 țări cheie, inclusiv China, SUA, Marea Britanie și Brazilia, care împreună reprezintă 77% din producția de combustibili fosili. Autorii au declarat faptul că deși guvernul britanic a promis că „va extrage doar cantitatea de petrol și gaze permisă”, în luna martie, oficialii au ales să continue eliberarea de noi licențe de petrol și gaze.
Până în prezent, majoritatea planurilor climatice ale guvernelor s-au concentrat pe reducerea emisiilor de carbon, dar fără a limita cantitatea de combustibil fosil pe care o produc. Cu toate acestea, la nivel internațional, există un interes tot mai mare pentru crearea unui tratat de neproliferare a combustibililor fosili. Costa Rica și Danemarca au interzis producerea de petrol și gaze și speră să construiască o alianță de țări care să le urmeze exemplul.
Inger Andersen, directorul executiv din cadrul UNEP, a declarat faptul că guvernele trebuie „să acționeze cât mai rapid” și „să micșoreze diferența de producție a combustibililor fosili”.