În luna septembrie 2021, Facebook și Ray-Ban au lansat Stories: o pereche de ochelari inteligenți, care permit utilizatorilor să înregistreze mesaje vocale, să realizeze poze și videoclipuri, precum și să efectueze apeluri telefonice și să asculte muzică. Totuși, de la momentul lansării, diferiți experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la confidențialitate. Aceștia s-au întrebat dacă ochelarii vor permite utilizatorilor să filmeze alte persoane fără consimțământul lor sau cine are acces la conținut, odată ce acesta este încărcat pe Facebook sau pe alte rețele de socializare.
În esență, Stories sunt o pereche de ochelari obișnuiți, care au difuzoare încorporate în cadrul care se sprijină pe urechi, două camere poziționate în partea stângă și dreaptă a ramei și o matrice audio cu trei microfoane, poziționată de-a lungul cadrului. Acestea pot fi acționate prin intermediul controlului vocal (de exemplu, prin rostirea frazei „Hei Facebook, creează un videoclip” etc.) sau prin apăsarea unui buton aflat pe partea laterală a ochelarilor.
La prima vedere, camerele nu au funcție de zoom. Acestea pot realiza fotografii la o rezoluție de 2.592 x 1.944 pixeli și videoclipuri la o rezoluție de 1.184 x 1.184 pixeli, așadar calitatea imaginilor este semnificativ mai redusă decât cea a unor poze realizate cu ajutorul unui smartphone tipic. Reprezentanții companiei au declarat faptul că un cadru poate stoca local până la 50 de videoclipuri cu o lungime de până la 30 de secunde.
Odată capturate, fotografiile și înregistrările pot fi apoi editate și partajate pe Facebook, WhatsApp și alte platforme de socializare cu ajutorul aplicației Facebook View.
După conectarea la aplicație, persoanele pot accesa și edita materialul capturat cu ajutorul ochelarilor din contul de Facebook. Cu toate acestea, nu există nicio opțiune de operare a contului folosind ochelarii, astfel încât, dacă aceștia sunt pierduți, eventualele încălcări ale confidențialității vor fi minime.
Odată conectat la ecosistemul Stories, Facebook are acces la toate materialele realizate cu ajutorul ochelarilor. Deoarece înregistrarea unor conversații este atât de facilă, fiind nevoie doar de apăsarea unui buton sau de rostirea unei comenzi vocale, realizarea multor înregistrări accidentale este foarte probabilă. În orice caz, în cadrul politicii de confidențialitate a aplicației Facebook View se menționează clar faptul că Facebook va putea accesa direct materialul realizat. Și, bineînțeles, orice persoană care are un cont va putea accesa orice conținut încărcat prin intermediul rețelelor sociale.
În ceea ce privește utilizarea ochelarilor în scopuri de spionaj, oficialii din cadrul companiei Facebook au declarat faptul că partea inteligentă a ochelarilor poate fi oprită, de exemplu, atunci când utilizatorul se află într-un cadru privat. „Acest lucru înseamnă că ochelarii nu mai înregistrează absolut nimic”, a declarat Mark Zuckerberg, directorul general din cadrul Facebook
De asemenea, atunci când ochelarii înregistrează, o mică diodă, aflată lângă una dintre camere, va emite o lumină albă intermitentă, care va oferi informații cu privire la faptul că filmarea este pornită. Totuși, nivelul de luminozitate a acestei lămpi nu este menționat, utilizatori putând să o acopere sau să o deterioreze.
În Europa, regulamentul general privind protecția datelor reglementează modul în care utilizatorii individuali de produse, precum camere CCTV și ochelari Stories, folosesc informații personale cu privire la persoanele capturate în locuri publice. Legea impune obligații stricte oricărei persoane care captează date folosind astfel de produse, incluzând clarificarea faptului că fac acest lucru, modul în care vor folosi datele și cu cine le vor partaja.