Acasă Spațiu și Astronomie DETECTAREA UNOR UNDE RADIO PROVENITE DIN CENTRUL GALAXIEI

DETECTAREA UNOR UNDE RADIO PROVENITE DIN CENTRUL GALAXIEI

240
0
(c) Sebastian Zentilomo

Cercetătorii au detectat o serie de semnale radio ciudate, care provin din direcția centrului galaxiei și a căror origine este necunoscută.

Sursa acestor radiații a fost denumită „obiectul lui Andy” după ce Ziteng Wang din cadrul Universității din Sydney, Australia, care este poreclit și Andy, a descoperit pentru prima dată aceste unde radio. În anul 2020, el și colegii săi au observat evenimentele de șase ori, folosind radiotelescopul australian Square Kilometre Array Pathfinder. Aceștia au realizat observații suplimentare cu ajutorul radiotelescopului MeerKAT din Africa de Sud.

Cercetătorii au descoperit faptul că deși obiectul a emis unde timp de câteva săptămâni, de cele mai multe ori, acesta nu a fost activ. În momentul în care semnalele au început să apară din nou în luna februarie 2021, la câteva luni după detectarea inițială, cercetătorii au îndreptat unele dintre cele mai puternice telescoape non-radio în acea direcție. Totuși, aceștia nu au observat nimic neobișnuit. „Am analizat toate celelalte lungimi de undă pe care le putem detecta, de la radiații infraroșu și până la raze X și nu am observat nimic”, a declarat David Kaplan din cadrul Universității din Wisconsin-Milwaukee, care a făcut parte din echipa de cercetare.

Faptul că obiectul nu a fost vizibil la nicio altă lungime de undă a exclus câteva explicații posibile pentru acest obiect, precum stele normale și magnetare, care sunt stele de neutroni cu câmpuri magnetice puternice.

Indiferent ce este obiectul lui Andy, polarizarea undelor radio care provin de la acesta indică faptul că sursa are probabil un câmp magnetic puternic. În timpul pulsurilor, luminozitatea sa a variat până la un factor de 100, iar acele pulsuri s-au diminuat extraordinar de repede, comportament care sugerează faptul că obiectul are o dimensiune redusă.

Totuși, niciun corp astronomic cunoscut nu se potrivește cu toate aceste trăsături ciudate. „Este un obiect interesant, care a infirmat orice încercare de explicare a acestuia. Totuși, este posibil ca acesta să facă parte dintr-o clasă cunoscută de obiecte”, a declarat Kaplan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.