Acasă Inginerie medicală NOUL TRATAMENT ÎMPOTRIVA BOLII LYME

NOUL TRATAMENT ÎMPOTRIVA BOLII LYME

129
0
(c) Cultura Creative RF/Alamy

Descoperirea faptului că o substanță chimică este mortală pentru bacteria care provoacă boala Lyme, dar inofensivă pentru animale, ar putea permite tratarea acestei afecțiuni.

„Boala Lyme ar putea fi eradicată. În prezent, ne pregătim de acest lucru. Primul test pe teren va avea loc în vara anului 2022”, a declarat Kim Lewis din cadrul Universității Northeastern din Boston.

Boala Lyme este cauzată de o bacterie denumită Borrelia burgdorferi, care se regăsește la șoarecii sălbatici. Căpușele care ajung pe șoareci se infectează cu această bacterie și pot infecta, la rândul lor, alte animale, inclusiv oameni.

Boala este o problemă din ce în ce mai mare în America de Nord, Europa și Asia. Inițial, aceasta provoacă o erupție caracteristică și o boală asemănătoare gripei. Dacă nu este tratată, boala poate conduce la probleme grave pe termen lung, precum artrita Lyme.

În prezent, afecțiunea este tratată cu ajutorul antibioticelor, precum doxiciclina, care distrug o gamă largă de bacterii. Cu toate acestea, doxicilina perturbă microbiomul intestinal, provocând simptome precum diareea. De asemenea, administrarea acestor tipuri de medicamente poate provoca dezvoltarea unei rezistențe mai mari la antibiotice.

În prezent, echipa lui Lewis a descoperit faptul că un compus denumit higromicină A este complet inofensiv pentru animale și are un efect redus asupra majorității bacteriilor. Totuși, acesta este extrem de mortal pentru bacteriile spirochete precum B. burgdorferi.

Bacteriile spirochete au o formă de tirbușon, care le permite să pătrundă în țesuturi. De asemenea, acestea cauzează boli precum sifilisul. „Sunt agenți patogeni destul de periculoși”, a declarat Lewis.

În cadrul testelor pe animale, echipa nu a observat niciun efect dăunător al higromicinei, indiferent cât de mare a fost doza. „Tratamentul este neobișnuit de sigur”, a adăugat Lewis.

În prezent, o companie denumită FlightPath a depus cererea inițială necesară pentru ca substanța chimică să poată fi testată pe oameni.

De asemenea, higromicina ar putea fi utilizată ca tratament pentru sifilis, mai ales datorită faptului că această infecție bacteriană dezvoltă rezistență la tratamentele standard.

Mai mult, echipa lui Lewis a arătat faptul că administrarea de alimente, în care a fost introdus medicamentul, poate elimina infecțiile cu B. burgdorferi. În teorie, administrarea unor astfel de momeli ar putea eradica boala Lyme din anumite zone sau chiar țări.

Studiile lui Lewis sugerează faptul că este extrem de dificil pentru B. burgdorferi să dezvolte rezistență la higromicină. Substanța chimică se aseamănă cu substanțele nutritive esențiale, pe care spirochetele nu le pot produce singure, astfel încât mutațiile care blochează absorbția higromicinei ar priva spirocoetele de acești nutrienți.

Lewis a declarat faptul că echipa sa nu este prima care a descoperit o utilizare a higromicinei.

De asemenea, în prezent sunt dezvoltate vaccinuri împotriva bolii Lyme. Totuși, eradicarea bolii ar fi o opțiune și mai bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.