Acasă Robotică ROBOȚII CARE AU CÂȘTIGAT PREMIUL ACORDAT DE CĂTRE DARPA

ROBOȚII CARE AU CÂȘTIGAT PREMIUL ACORDAT DE CĂTRE DARPA

32
0
(c) Ryan Armbrust/Sniper Photo, LLC

O echipă de roboți, care a explorat cu succes un complex subteran, a câștigat premiul în valoare de 2 milioane de dolari, oferit în cadrul unei competiții conduse de către Agenția SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA).

DARPA organizează în mod regulat concursuri pentru a încuraja dezvoltarea tehnologiilor aflate în stadiu incipient, în special cele din domeniul auto. Mai multe echipe care au participat în anul 2005 la un concurs organizat de DARPA au început să înființeze diverse companii în industria auto.

În cadrul celui mai recent eveniment, care a avut loc în luna septembrie 2021 în fosta mină Mega Cavern din Kentucky, roboții au avut sarcina de a căuta obiecte specifice, reprezentând o simulare a unei operațiuni de salvare subterană. Obiectele vizate au fost un manechin dotat cu vestă reflectorizantă, acesta reprezentând un supraviețuitor al unui accident, un rucsac și un telefon.

Roboții trebuiau să opereze în medii periculoase pentru salvatorii umani (spre exemplu, în zone în care există un risc ridicat de apariție a incendiului, fum, gaze toxice și structuri instabile). În plus, fiind un mediu subteran, comunicațiile sunt limitate, așa că roboții trebuiau să funcționeze în mod autonom.

Cerberus, echipa câștigătoare, a folosit un grup de roboți „ANYmal” patrupezi și drone pentru a cartografia spațiul și pentru a localiza 23 din cele 40 de obiecte, învingând alți șapte concurenți.

„Roboții patrupezi prezintă atât o rezistență mare, cât și o capacitate de locomoție extrem de bună pentru explorarea de terenuri dificile. Dronele sunt necesare atunci când se dorește obținerea unei vederi de ansamblu a mediului sau pentru explorări rapide. Astfel, combinația dintre roboți patrupezi și drone acoperă toate nevoile”, a declarat liderul echipei, Cerberus Kostas Alexis din cadrul Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie.

Alexis a adăugat faptul că echipa Cerberus a folosit autonomia ghidată, în cadrul căreia un operator uman controlează mai mulți roboți, trimițându-i pe fiecare într-o anumită zonă. Odată instruit, un robot explorează în mod autonom o suprafață cât mai mare din zona specificată în timpul dat, înainte de a reveni la zona de comunicare.

„Tehnologia de bază din spatele roboților este suficient de dezvoltată pentru a fi utilizată în sarcinile de inspectare a minelor și în cadrul operațiunilor de căutare și salvare. De asemenea, aceasta ar putea fi adaptată pentru explorarea spațiului (de exemplu, explorarea peșterilor și tuburilor de lavă de pe Lună)”, a declarat Alexis.

În prezent, robotul ANYmal este deja comercializat, iar DARPA speră că alte sisteme proiectate de către celelalte echipe vor urma același traseu, acestea putând atrage finanțare guvernamentală sau privată pentru dezvoltarea tehnologiei, așa cum s-a întâmplat și cu mașinile autonome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.