Acasă IA și VR SISTEMUL IA DEEPMIND POATE PREZICE CU EXACTITATE DACĂ VA PLOUA ÎN URMĂTOARELE...

SISTEMUL IA DEEPMIND POATE PREZICE CU EXACTITATE DACĂ VA PLOUA ÎN URMĂTOARELE 90 DE MINUTE

69
0
(c) OLI SCARFF/AFP via Getty Images

Sistemul de inteligență artificială (IA) dezvoltat de către DeepMind și Met Office poate prezice probabilitatea de apariție a ploii pe termen foarte scurt, mai precis decât modelele actuale de prognoză.

DeepMind este o filială a companiei Alphabet, care este deținută de către Google, domeniul principal de activitate al acesteia fiind inteligența artificială. Anterior, cu ajutorul rețelelor neuronale antrenate, create pentru a rula jocul Go și pentru a investiga plierea proteinelor, filiala a obținut succese foarte importante. În prezent, compania a utilizat învățarea profundă pentru a prezice probabilitatea de apariție a averselor pe termen scurt. Perioada în care sistemul are o eficiență maximă este de 2 ore, acesta putând fi utilizat de către organizatorii de evenimente în aer liber, de sistemele de avertizare împotriva inundațiilor și de industria aviatică.

Echipa de cercetare a instruit o rețea neuronală folosind datele radar meteo colectate în perioada anilor 2016-2018 și a testat-o folosind datele din anul 2019, deoarece înainte de anul 2016, datele radar erau mai puțin detaliate. Modelul rezultat poate face predicții asupra zonelor cu suprafețe de până la 1.536 de kilometri lungime pe 1.280 de kilometri lățime și poate prezice probabilitatea de apariție a ploii într-o anumită zonă cu o suprafață de 1 kilometru pătrat, de la 5 la 90 de minute, folosind date radar istorice capturate pe o perioadă de 5 minute.

În cadrul experimentelor, echipa a comparat predicțiile instrumentului DeepMind cu cele produse de două instrumente existente: unul care încearcă să modeleze atmosfera folosind calcule matematice și altul care folosește și învățare profundă. Reprezentanții companiei DeepMind susțin faptul că, în cadrul unui studiu în care au fost implicați 50 de meteorologi din cadrul Met Office, modelul IA a fost clasat pe primul loc în ceea ce privește acuratețea predicțiilor în 89% din experimente.

Suman Ravuri din cadrul companiei DeepMind a declarat faptul că modelele actuale de predicție a vremii pentru prognoze pe termen lung tind să se bazeze pe simulare matematică intensă din punct de vedere a puterii de calcul, acest lucru conducând la performanțe slabe pe termen scurt și că instrumentele de „nowcasting” specializate folosite ar putea fi îmbunătățite.

„În ceea ce privește predicțiile meteo pe perioade de la 6 ore până la două săptămâni, tehnologia existentă este cu adevărat uimitoare. Totuși, în cazul perioadelor mai mici de două ore, modelele au performanțe deosebit de slabe”, a adăugat acesta.

„Chiar dacă vor fi adoptate instrumente IA, încă va mai fi nevoie de oameni implicați în prognoză. La un moment dat, va fi nevoie de experți și oameni pentru a se asigura că predicțiile sunt corecte și pentru a comunica informațiile publicului. Un sistem automat nu poate face toate aceste lucruri”, a declarat Ravuri.

Niall Robinson, din cadrul Met Office, a declarat: „Această cercetare demonstrează potențialul sistemelor bazate pe IA. Acesta este un instrument puternic, care ar putea fi utilizat pentru îmbunătățirea previziunilor noastre pe termen scurt și pentru a înțelege modul în care modelele noastre meteorologice evoluează”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.