Acasă Spațiu și Astronomie MEGAFURTUNILE CARE AU LOC PE UNELE EXOPLANETE

MEGAFURTUNILE CARE AU LOC PE UNELE EXOPLANETE

114
0
(c) J. W. Skinner, Queen Mary University of London and J. Y-K. Cho, Flatiron Institute

Pe unele planete uriașe pot exista până la două perechi de megafurtuni. Aceste perechi colosale, numite modoni, se învârt în direcții opuse și domină complet dinamica atmosferelor planetelor.

Rotația multor exoplanete uriașe, care orbitează la distanțe mici față de stelele lor, denumite Jupiteri fierbinți, poate fi blocată, ceea ce înseamnă că doar jumătate din suprafața acesteia va avea o expunere continuă la stea. Deoarece căldura produsă de către stea acționează întotdeauna asupra aceleiași regiuni a planetei, acest lucru poate provoca fenomene meteorologice ciudate.

Jack Skinner din cadrul Universității Queen Mary din Londra și James Cho din cadrul Institutului Flatiron din New York au folosit o serie de simulări de înaltă rezoluție pentru a investiga aceste efecte. Aceștia au descoperit faptul că această încălzire unilaterală creează jeturi și pereți de gaz care se transformă în două perechi de furtuni asemănătoare unei tornade în următoarea configurație: o pereche situată în apropiere de ecuator și alta situată în vecinătatea polilor.

„Acest lucru ar trebui să genereze cele mai mari furtuni imaginabile. Acești modoni sunt de aproximativ 7 sau 8 ori mai mari decât Marea Pată Roșie a lui Jupiter, care este cea mai mare furtună pe care o cunoaștem până în prezent”, a declarat Cho. În cadrul simulărilor, acești modoni au produs o agitare rapidă a atmosferei, generând mii de furtuni mai mici și răspândind căldura în jurul planetei.

„Este destul de diferit față de ceea ce oamenii credeau anterior. Noi am crezut că aceste planete au o atmosferă destul de lentă, deci nu foarte dinamică, dar ceea ce vedem sunt aceste furtuni cu adevărat violente care se întind pe toată planeta. Modonii pot realiza un circuit complet în jurul unei planete în decurs de câteva zile, ei călătorind la viteze de aproximativ 500 de metri pe secundă”, a declarat Skinner.

„Este posibil ca aceste fenomene să aibă loc pe mai multe tipuri de planete, a căror rotație este blocată de către stelele lor. Planeta ar trebui să fie foarte aproape de steaua sa pentru ca modonii să apară. Cu toate acestea, examinarea modului în care modonii afectează planetele gazdă poate fi crucială pentru înțelegerea celor mai fierbinți lumi din univers”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.