Acasă Inginerie medicală NOUL TRATAMENT CE ÎNVINGE BOALA PARKINSON LA ȘOARECI

NOUL TRATAMENT CE ÎNVINGE BOALA PARKINSON LA ȘOARECI

422
0

Cercetătorii au transformat anumite celule din creierul șoarecilor în neuroni care funcționează folosind un tratament unic, susținând că este nevoie de mai multe cercetări înainte ca același lucru să poată fi posibil și la oameni.

Cercetătorii spun că au descoperit o tehnică care poate inversa simptomele bolii Parkinson, în cazul șoarecilor.

Ei spun că tehnica poate reprezenta o nouă abordare de a explora funcționarea tratamentului afecțiunilor neurodegenerative.

Un obiectiv major al medicinii regenerative este înlocuirea neuronilor pierduți în timpul afecțiunilor neurodegenerative și promovarea integrării de noi neuroni în circuitele creierului.

De exemplu, boala Parkinson se caracterizează printr-o pierdere de neuroni dopaminergici, într-o regiune a creierului responsabilă de mișcare și recompensare.

Xiang-Dong Fu și echipa sa din cadrul Universității din California, Școala de Medicină San Diego, spun că descoperirile lor sugerează că anumite celule ale creierului, numite astrocite pot fi transformate în neuroni dopaminergici funcționali, folosind o metodă simplă.

„Cercetătorii din întreaga lume au încercat multe moduri de a genera neuroni în laborator, folosind celule stem și alte mijloace, astfel încât să le putem studia mai bine și să le folosim pentru a înlocui neuronii pierduți în bolile neurodegenerative”, spune Dr Fu. „Faptul că putem produce atât de mulți neuroni într-un mod atât de ușor a devenit o mare surpriză”, continuă el.

Astrocitele produc o proteină care îi împiedică să devină neuroni.

Cercetătorii spun că eliminarea acestei proteine ​​le transformă în neuroni funcționali pe deplin, care repopulează circuitele neuronale pierdute, restabilesc nivelurile de dopamină și salvează deficiențele motorii, în cazul șoarecilor cu boala Parkinson.

Studiul, publicat în revista științifică Nature, a fost realizat pe șoareci și pe celule umane. Însă,  cercetătorii avertizează că este nevoie de cercetări suplimentare înainte ca abordarea să poată fi aplicată pe oameni.

„Este visul meu să văd acest lucru în studiile clinice, să testăm această abordare ca un tratament pentru boala Parkinson, dar și multe alte boli în care se pierd neuronii, cum ar fi bolile Alzheimer și Huntington, dar și accidentul vascular cerebral”, a spus dr. Fu. „Ce se întâmplă dacă am putea folosi această tehnică pentru a corecta defectele din alte părți ale creierului, pentru a trata lucruri precum unele deficiențe neuronale moștenite? Intenționez să-mi petrec restul carierei răspunzând la aceste întrebări?”, continuă el.

Stânga: astrocite de șoareci (cu verde – înainte de reprogramare; Dreapta: neuroni (cu roșu) induși de la astrocite de șoarece – după reprogramare © UC San Diego Health Sciences

Cercetătorii au administrat tratamentul unei părți din creierul șoarecelui, care este responsabilă pentru reglarea controlului motor și a comportamentelor de recompensă, precum și a altei părți a creierului care pierde, în mod obișnuit, neuroni producători de dopamină, în boala Parkinson.

Studiul sugerează că, în cazul șoarecilor tratați, un mic subset de astrocite convertite în neuroni, a ajutat la creșterea acestora cu aproximativ 30%. Nivelurile de dopamină au fost restabilite la un nivel comparabil cu cel al șoarecilor normali.

Prin două măsuri diferite de mișcare și răspuns al membrelor, șoarecii tratați au revenit la normal în termen de trei luni, după un singur tratament. Au rămas complet lipsiți de simptomele bolii Parkinson, pentru tot restul vieții.

Profesorul Tara Spiers-Jones din cadrul Institutului de Cercetare Mintală din Marea Britanie, de la Universitatea din Edinburgh și director adjunct al Centrului pentru Discovery Brain Sciences, a declarat: „principiul acestui studiu este remarcabil și promițător, fiind important de reținut că există un drum lung de parcurs pentru a realiza acest lucru într-un tratament pentru oameni”.

Robert Howard, profesor de psihiatrie, în cadrul Universității din Londra, a declarat că rezultatele reprezintă o „descoperire științifică extraordinară”.

„Aceasta deschide o cale complet nouă, pentru dezvoltarea de tratamente pentru „reconstruirea” creierelor deteriorate în bolile Alzheimer și Parkinson”, a adăugat el.

„Într-o zi vom avea tratamente eficiente pentru aceste boli degenerative devastatoare ale creierului. Totuși, este important să reținem că această modalitate, de a descoperi pas cu pas ce este de făcut, se traduce prin tratamente sigure și eficiente. Luați în considerare eșecul tehnologiilor cu celule stem de a ajuta tulburările neurologice, de exemplu”, sugerează el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.