Acasă Știri POLUAREA PROVOCATĂ DE INCENDII ESTE ASOCIATĂ CU CEL PUȚIN 33.000 DE DECESE...

POLUAREA PROVOCATĂ DE INCENDII ESTE ASOCIATĂ CU CEL PUȚIN 33.000 DE DECESE ÎN ÎNTREAGA LUME

26
0
(c) HECTOR GUERRERO/AFP via Getty Images

Incendiile care au devastat în acest an părți din Grecia, Siberia și America de Nord au avut, de asemenea, un impact invizibil, dar mortal, asupra sănătății umane. O nouă estimare sugerează că proporția deceselor asociate cu expunerea pe termen scurt la fumul eliberat de incendii este aproape la fel de mare ca și cele provocate de valurile de căldură.

„Este o surpriză, deoarece incendiile nu sunt foarte frecvente. Fumul este o problemă gravă pentru sănătatea publică”, a declarat Yuming Guo din cadrul Universității Monash din Melbourne, Australia.

Guo și colegii săi au îmbinat datele despre cauzele deceselor zilnice, din 749 de orașe din 43 de țări, între anii 2000 și 2016, cu modelări ale modului în care oamenii erau expuși la particule minuscule (PM2.5) eliberate de incendii. Aceștia au asociat 33.510 din 65,6 milioane de decese totale pe an cu poluarea provocată de incendii (0,62% din toate decesele), după ce au luat în calcul și alte explicații posibile, cum ar fi temperatura. În schimb, se estimează că decesele legate de căldură reprezintă aproximativ 0,91% din decesele totale.

Guatemala a avut cel mai mare procent de decese legate de PM2,5 eliberat de incendii, la 3,04%, urmat de Thailanda, Paraguay, Mexic și Peru. SUA a avut un procent relativ mic, de 0,26%, la fel ca Grecia de 0,33%, în ciuda incendiilor recente din aceste țări.

Guatemala are cel mai mare procent de decese asociate cu expunerea la aerul poluat din cauza degajărilor de fum provocate de incendii.

Procentul deceselor cauzate de diferite întâmplări asociate cu expunerea pe termen scurt la incendii PM2.5

Procentul deceselor cauzate de diferite întâmplări asociate cu expunerea pe termen scurt la incendii PM2.5 (c) Chen et al / Lancet Planetary Health

Cu toate acestea, la nivel mondial, numărul total de decese legate de fumul produs de incendii este probabil o subestimare semnificativă, deoarece analiza nu include multe țări afectate în mod regulat de poluarea cu incendii, cum ar fi Indonezia și Malaezia. „O monitorizare mai răspândită a particulelor PM2.5 ar ajuta la conturarea unui rezultat mai precise”, a declarat Guo.

Un studiu separat realizat de Guo și o altă echipă, care a analizat impactul poluării provocat de incendiile din Brazilia, asupra diferitelor grupe de vârstă, sugerează că copiii și persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la efectele sale. Guo susține că guvernele ar trebui să concentreze resursele asupra acelor grupuri în timpul sezoanelor de incendii. „Noua cercetare oferă un alt motiv pentru a combate schimbările climatice, deoarece alimentează incendiile. Obiectivul fundamental este reducerea incendiilor, ceea ce înseamnă o reducere a emisiilor noastre de CO2”, a adăugat Guo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.