Acasă IA și VR UTILIZAREA MACHIAJULUI PENTRU A EVITA SISTEMELE DE RECUNOAȘTERE FACIALĂ

UTILIZAREA MACHIAJULUI PENTRU A EVITA SISTEMELE DE RECUNOAȘTERE FACIALĂ

92
0
(c) Jochen Tack / Alamy

Algoritmii de recunoaștere facială pot fi derutați de un strat de machiaj aplicat strategic, care este suficient de subtil pentru a nu atrage atenția oamenilor.

Software-urile de recunoaștere facială sunt utilizate în cadrul telefoanelor inteligente, pentru alte tehnologii similare, dar și de către forțele de ordine. Ca atare, există un interes în găsirea unor modalități de a păcăli sistemul.

Nitzan Guetta și colegii săi din cadrul Universității Ben-Gurion din Negev, Israel, au colaborat cu o echipă de cercetătorii din cadrul NEC Corporation pentru a dezvolta un software bazat pe inteligență artificială (IA) care poate sugera zonele feței în care se poate aplica machiaj pentru a păcăli sistemele de recunoaștere facială.

Testat împotriva tehnologiei de recunoaștere facială din lumea reală, machiajul aplicat conform recomandărilor software-ului ar putea împiedica identificarea unei persoane în 98,8% din cazuri.

Software-ul este construit folosind un sistem de învățare automată contradictorie, care pune doi algoritmi unul împotriva celuilalt: unul conceput pentru a căuta soluții la o problemă, iar celălalt conceput pentru a identifica defectele soluțiilor găsite.

Sistemul contradictoriu încearcă să proiecteze în mod invers modele de recunoaștere facială, analizând ce trăsături ale unei persoane sunt considerate  de instrumentele de recunoaștere facială ca fiind unice. Rezultatele, afișate sub forma unei hărți de căldură pe o imagine a feței unei persoane, evidențiază trăsăturile pe care sistemele de recunoaștere facială le identifică cel mai ușor.

Ulterior, această hartă digitală de căldură este utilizată pentru a crea o proiecție digitală de machiaj, care poate fi utilizată în lumea reală pentru a aplica machiajul în acele zone specifice și pentru a schimba forma percepută a feței.

Testată pe un grup format din 10 bărbați și 10 femei cu vârste cuprinse între 20 și 28 de ani, metoda a scăzut rata de succes a recunoașterii faciale de la 42,6% la 0,9% în cazul femeilor și de la 52,5% la 1,5% în cazul bărbaților.

„Ceea ce face ca sistemul să fie atât de inteligent este faptul că acesta nu se bazează pe palete de culori neobișnuite. În schimb, sistemul adversar se limitează la utilizarea nuanțelor de machiaj naturale. Acest lucru este important, deoarece permite oamenilor să evite atât recunoașterea facială, cât și atragerea atenției asupra lor. În cadrul cercetărilor preexistente s-a arătat faptul că purtarea de haine cu modele bizare poate împiedica astfel de sisteme. Totuși, acestea sunt foarte evidente în public”, a declarat Mariann Hardey din cadrul Universității Durham din Marea Britanie.

„Conturarea feței poate reprezenta mai mult decât o tendință pe TikTok, iar un astfel de machiaj poate deveni următoarea metodă de a ne proteja intimitatea în public împotriva sistemelor automate de recunoaștere facială”, a adăugat Hardey.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.