Acasă Inginerie Medicală DEZVOLTAREA UNUI NOU PANSAMENT CU NANOFIBRE ȘI UN PUTERNIC EFECT ANTIBACTERIAN

DEZVOLTAREA UNUI NOU PANSAMENT CU NANOFIBRE ȘI UN PUTERNIC EFECT ANTIBACTERIAN

317
0

Pansamentul biocompatibil și bioresorbabil cu proprietăți antibacteriene este realizat de către cercetătorii din cadrul grupului APMG (Advanced Polymer Materials Group) și are potențiale aplicații în vindecarea rănilor.

Conceptul de bază constă în combinarea rațională a proprietăților biologice a doi polimeri naturali cu proprietățile unui agent terapeutic, care sunt asamblate într-un material format din două straturi cu morfologie diferită și proprietăți versatile, obținute cu ajutorul a două tehnici ultramoderne de fabricare: electrofilarea și bioprintarea 3D.

Primul strat al pansamentului prezintă o arhitectură nanofibroasă și este compus dintr-un polimer biocompatibil, biodegradabil, cu importante proprietăți antibacteriene, fiind obținut prin tehnica de electrofilare. Această structură fibroasă, pe lângă proprietățile antibacteriene care provin din caracteristicile intrinseci ale biopolimerului, este capabilă să ghideze și să ofere suport mecanic optim pentru dezvoltarea celulară.

Cel de-al doilea strat este formulat prin tehnica de bioprintare 3D și constă dintr-un hidrogel pe bază de polimer biocompatibil în care sunt înglobate molecule de agent terapeutic. Fiind aplicat pe rană, odată cu biodegradarea hidrogelului se asigură o eliberare lentă a agentului terapeutic, iar proprietățile biologice împreună cu arhitectura printată 3D oferă mediul optim pentru regenerarea țesutului.

Asamblarea acestor două straturi determină obținerea unui biomaterial cu activitate terapeutică cumulativă asigurată de agentul antibacterian și de biopolimerul cu proprietăți antibacteriene, care în același timp este capabil să asigure micromediul optim pentru dezvoltarea celulară și regenerarea rapidă a țesutului dermic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.