Acasă Spațiu și Astronomie CIUPERCILE OBSERVATE PE URANUS ȘI NEPTUN

CIUPERCILE OBSERVATE PE URANUS ȘI NEPTUN

188
0
(c) Buradaki/Alamy

Uranus și Neptun ar putea conține pe suprafața lor pietre de grindină, cunoscute și sub numele de ciuperci. Aceste formațiuni uriașe de apă și amoniac ar putea explica de ce există o cantitate atât de redusă de amoniac în atmosferele giganților de gheață.

Comparativ cu celelalte planete uriașe, Uranus și Neptun par să conțină o cantitate surprinzător de redusă de amoniac. Pe baza măsurătorilor altor compuși, cercetătorii au determinat faptul că pe toate planetele uriașe din sistemul nostru solar ar trebui să existe aproximativ aceeași cantitate de amoniac. Fie aceste două planete s-au format în urma unui proces neobișnuit, care a inclus o cantitate mai redusă de amoniac, fie există o altă explicație mai complexă.

În urma observațiilor recente, realizate cu ajutorul navei spațiale Juno a companiei NASA, s-a arătat faptul că amoniacul de pe Jupiter se află la o altitudine mult mai redusă decât era de așteptat. Tristan Guillot din cadrul Observatorului din Nisa, Franța, a dedus că, datorită existenței ciupercilor, același lucru poate fi valabil și pentru Uranus și Neptun. În data de 16 septembrie 2021, el a prezentat lucrarea în cadrul unei întâlniri virtuale a Congresului de știință Europlanet.

„Aceste particule, care pot ajunge la o greutate de un kilogram și care se pot deplasa prin norii lui Jupiter, sunt capabile să transporte amoniacul și apa la altitudini mai mici. Conform legilor termodinamicii, formarea ciupercilor ar trebui să fie mai eficientă pe Uranus și Neptun decât pe Jupiter”, a declarat Guillot.

Uranus și Neptun au o temperatură mai redusă decât Jupiter, astfel încât formarea aglomerărilor de amoniac lichid și apă și conglomerarea acestora sub forma unor ciuperci este mai facilă.

„Din cauză că aceste structuri se află la sute sau chiar mii de kilometri sub plafonul de nori, cercetătorii nu le pot detecta de la sol. Pentru a ne ajuta să înțelegem diversitatea atmosferelor care pot exista pe giganții de gheață și exoplanetele gigantice aflate în afara sistemului nostru solar, analizarea planetelor Uranus și Neptun este foarte importantă”,  a declarat Guillot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.