Acasă Spațiu și Astronomie DEZVOLTAREA DE LIFTURI SPAȚIALE

DEZVOLTAREA DE LIFTURI SPAȚIALE

133
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Când priviți Luna veți putea observa satelitul nostru natural, care mai poate fi intitulat și „al optulea continent al Pământului”, deoarece este plin de resurse care sunt greu de ignorat. O formă rară de heliu, heliu-3, ar putea fi folosită în centralele de fuziune de pe Pământ. Elemente rare, cum ar fi neodimul, ar putea fi extrase și aduse pe Pământ pentru a fi utilizate în smartphone-uri și alte electronice.

Totuși, cum se pot transporta acestea fără cheltuieli în plus, cum ar fi rachetele? Potrivit unui studiu publicat în 2019, un lift lunar ar putea fi răspunsul. Un cablu ancorat pe suprafața lunară ar fi folosit pentru a acoperi cei 400.000 km (250.000 mile). Acesta s-ar extinde până pe orbita Pământului, din cauza mișcărilor relative.

Acest lucru ar avea avantajul suplimentar de a-l plasa deasupra grămezilor de deșeuri spațiale, care reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pe măsură ce lansăm din ce în ce mai mulți sateliți. Navete robotizate alimentate cu energie solară ar putea să se deplaseze pe acest cablu, acționând ca o bandă transportoare pentru a căra resursele prețioase către Pământ.

Poate părea o perspectivă ciudată, dar Zephyr Penoyre și Emily Sandford, doctoranzi la astronomie de la Universitatea Columbia din spatele studiului, consideră că acest proiect ar valora câteva miliarde de dolari americani.

Jeff Bezos lichidează 1 miliard de dolari (peste 700 de milioane de lire sterline) din acțiunile sale Amazon în fiecare an pentru a-și finanța compania de turism spațial Blue Origin. Programul Artemis al NASA, care trimite prima femeie astronaut și primul astronaut de culoare pe Lună la sfârșitul acestui deceniu, costă 86 de miliarde de dolari (60 de miliarde de lire sterline). Aceasta este valoarea resurselor Lunii, un studiu separat a estimat că un lift lunar ar echivala costurile sale în doar 53 de călătorii.

Cablul, care nu ar fi mai gros decât un creion, ar cântări 40 de tone, păstrând limitele de competență ale rachetelor moderne, precum Nava Starship a SpaceX. Spre deosebire de un lift spațial care ar călători de pe suprafața Pământului în spațiu, un lift lunar, care se oprește pe orbita  planetei noastre, nu ar trebui să se confrunte cu forțe gravitaționale uriașe.

Nici Luna nu are atmosferă, ceea ce simplifică lucrurile. Asta înseamnă că acest cablu ar putea fi fabricat din materiale existente, cum ar fi Kevlar, în locul materialelor foarte puternice încă neinventate, necesare pentru un ascensor Pământ-spațiu.

În aprilie 2021, presa de stat chineză a prezentat ideea țării pentru o „Scară a cerului”. Astfel, o navă spațială ar urca un lift de pe suprafața Pământului până la o stație spațială în așteptare. Înainte de a fi lansat spre Lună, se va întâlni cu un alt lift care să-l coboare până la suprafața lunară.

Ideea de ascensoare spațiale există de peste un secol, fără prea multe progrese. Dar dacă destui oameni sau corporații devin entuziasmați de șansa de a se îmbogăți, am putea vedea echivalentul lunar al unei goane după aur în deceniile următoare. Ascensoarele s-ar putea dovedi a fi o modalitate de a menține costuri scăzute și profituri foarte mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.