Acasă Robotică UTILIZAREA UNEI PROTEZE ROBOTICE PENTRU A CÂNTA LA PIAN

UTILIZAREA UNEI PROTEZE ROBOTICE PENTRU A CÂNTA LA PIAN

72
0
(c) FaisalLab.org

Un deget suplimentar robotizat poate fi controlat de către unii oameni pentru a putea cânta la pian.

Încă din anul 2015, Aldo Faisal și colegii acestuia din cadrul Colegiului Imperial din Londra au dezvoltat un „al treilea deget mare” robotizat, care se leagă de mâna unui utilizator, după degetul mic. Degetul mare este controlat de purtător prin intermediul semnalelor electrice produse de mișcarea piciorului.

În prezent, cercetătorii au început să testeze dispozitivul pentru a vedea dacă acesta este util pentru activități care necesită abilități motorii fine, inclusiv cântatul la pian.

„Este important să arătăm faptul că această tehnologie poate îmbunătăți diverse abilități motorii fine”, a declarat Faisal.

Cercetătorii au dorit să determine persoanele care ar putea beneficia de degetul suplimentar și cât de repede ar putea aceștia să învețe să-l folosească.

Pentru a explora dacă familiarizarea cu o abilitate face vreo diferență, echipa de cercetare a testat degetul mare pe șase pianiști experimentați și pe șase persoane care nu știau să cânte la pian.

Mai întâi, aceștia au supus subiecții la o serie de teste pentru a examina abilitățile generale de sincronizare și dexteritate. După aceea, cercetătorii le-au cerut persoanelor să cânte o serie de piese simple pe o clapă electrică.

Echipa a constatat faptul că, indiferent de experiență, subiecții au reușit să cânte la o clapă folosind degetul mare suplimentar în decurs de o oră. Eficiența sistemului a fost stabilită analizând nivelul de dexteritate și abilitățile lor de sincronizare, și nu experiența lor.

„Acest lucru a însemnat faptul că nu suntem limitați să folosim un deget robotizat suplimentar doar pentru sarcini cu care suntem deja familiarizați. În schimb, putem învăța cu toții să folosim un deget suplimentar pentru a efectua sarcini noi și nefamiliare”, a declarat Faisal

În cadrul studiului s-a constatat faptul că purtătorii unui deget robotizat au putut folosi sistemul pentru a învârti o ceașcă de cafea sau pentru a răsfoi paginile unei cărți.

„Roboții supranumerari (adică cei care oferă degete suplimentare, mâini suplimentare și așa mai departe) sunt o tehnologie de ultimă generație. Aceștia au demonstrat deja faptul că au capacitatea de a ajuta persoanele cu limitări fizice”, a declarat Virginia Ruiz Garate din cadrul Universității din Vest of Anglia, Bristol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.