Acasă Spațiu și Astronomie PERSEIDE 2021: CUM POȚI URMĂRI PLOAIA SPECTACULOASĂ DE METEORI?

PERSEIDE 2021: CUM POȚI URMĂRI PLOAIA SPECTACULOASĂ DE METEORI?

124
0
(c) Oscar Sánchez Photography/Getty Images

La anumite intervale de timp, orbita Pământului în jurul Soarelui oferă priveliști ale sistemului solar plin de resturile cometelor sau asteroizilor îndepărtați. Atunci când praful și rocile spațiale intră în atmosfera Pământului, acestea încetinesc brusc și ard, producând un spectacol de lumini. Acest eveniment este descris ca fiind o ploaie de meteoriți.

Unele dintre aceste „ploi” produc efecte luminoase mai intense decât altele, iar Perseidele, care vor fi vizibile în data de 12 august 2021, reprezintă unul dintre cele mai luminoase evenimente spațiale. Ploaia de stele este cauzată de un nor de resturi, lăsat în urma cometei Swift-Tuttle, care durează 133 de ani pentru a-și completa orbita în jurul Soarelui. Cometa a fost vizibilă ultima dată în anul 1992, cu ajutorul binoclului, și nu va mai fi observabilă până în anul 2125. Între timp, ne putem bucura de afișajul pe care l-a lăsat în urmă.

Fiecare ploaie de meteoriți este denumită după punctul de pe cer de unde meteorii par să provină. În acest caz, punctul de referință este constelația Perseu. Dar pentru a observa ploaia de meteoriți, nu trebuie să identificați această constelație, deoarece meteorii vor părea că se deplasează în toate direcțiile.

Punctul culminant al vizibilității Perseidele va fi în data de 12 august, dar cerul nopții respective s-ar putea dovedi a fi înnorat. Deci, verificați vremea pentru săptămâna respectivă și încercați să identificați ploaia de meteori în orice noapte senină. În general, este mai bine să priviți înainte de punctul culminant al vizibilității, decât după producerea evenimentului astronomic.

Un alt factor de luat în considerare este poluarea luminoasă. Nu trebuie să vă aventurați într-o zonă pustie pentru a vedea meteorii, dar încercați să reduceți lumina din jurul vostru. Dacă puteți, mergeți în mijlocul unui parc sau departe de luminile stradale. Dacă vizionați din casă sau din grădină, opriți toate luminile și încercați să evitați copacii, casele și alte obstacole din vedere, pentru a avea o vizibilitate mai bună a cerului.

Lumina Lunii poate, de asemenea, obstrucționeze observarea ploii de meteoriți, dar până la data de 12 august va fi iluminată doar cu 17%, ceea ce nu ar trebui să cauzeze probleme. Opriți-vă să vă verificați telefonul sau să aprindeți luminile timp de 15 minute, pentru a vă permite să vă adaptați ochii la întuneric.

Evenimentul astronomic va fi vizibil din întreaga lume, dar cele mai bune zone de observare vor fi în emisfera nordică, unde poate fi văzută constelația Perseus. Perseus se află în mijlocul unui triunghi, format din constelația Cassiopeei în formă de W sau M (în funcție de locul din care o observați), grupul stelar al Pleiadelor și steaua Canopus din constelația Carina. Dacă puteți vedea oricare dintre acestea, uitați-vă în partea dreaptă a cerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.