Acasă Spațiu și Astronomie AMÂNAREA LANSĂRII CAPSULEI STARLINER

AMÂNAREA LANSĂRII CAPSULEI STARLINER

71
0
(c) Trevor Mahlmann

Înainte de zborul de test al capsulei Starliner, programat inițial pentru data de 3 august 2021, care este produsă de către compania Boeing, oficialii companiilor NASA și Boeing au declarat faptul că nava spațială și racheta Atlas V sunt gata de lansare. Ei au adăugat faptul că marea lor îngrijorare a fost vremea, deoarece de-a lungul coastei de est a Floridei au loc foarte multe furtuni în mijlocul zilei.

În data de 3 august, cu câteva ore înainte de deschiderea ferestrei de lansare, condițiile meteo de-a lungul coastei erau corespunzătoare. Cu toate acestea, reprezentanții companiei Boeing au fost nevoiți să anuleze încercarea de lansare, aceștia invocând o problemă cu o supapă din sistemul de control al propulsiei navei spațiale, care ajută la manevrarea vehiculului în spațiu.

Inginerii din cadrul companiilor Boeing și NASA au încercat să determine cauza „indicațiilor neașteptate cu privire la pozițiile supapelor” din cadrul sistemului de propulsie al navei spațiale. Aceștia au încercat să stabilească dacă aceste supape se aflau într-o poziție greșită sau dacă indicațiile se datorau unui senzor defect.

La finalul zilei, inginerii nu au putut ajunge la o concluzie, iar oficialii companiei Boeing au declarat faptul că vor amâna lansarea. În cadrul unui comunicat, aceștia au refuzat să declare o dată exactă pentru următoarea încercare de lansare și au adăugat faptul că are nevoie de mai mult timp pentru a investiga problema.

„Vom analiza toate datele. Echipa noastră a lucrat cu sârguință pentru a asigura siguranța și succesul acestei misiuni și nu vom efectua acest zbor până când vehiculul nostru nu va funcționa corect”, a declarat John Vollmer, vicepreședinte și manager de program din cadrul Boeing’s Commercial Crew Program.

Naveta Starliner nu are o fereastră de lansare infinită. În data de 28 august, în cadrul misiunii CRS-23, SpaceX va trimite o rachetă de aprovizionare către Stația Spațială Internațională. Pentru aceste tipuri de misiuni există doar două porturi de andocare disponibile. În prezent, unul este ocupat de către o capsulă Crew Dragon, iar CRS-23 Cargo Dragon va ocupa cel de-al doilea port. Dacă lansarea misiunii CRS-23 va avea loc la sfârșitul lunii august, racheta Starliner a companiei Boeing ar trebui să fie lansată până în jurul datei de 20 august pentru ca aceasta să aibă suficient timp pentru a ajunge pe ISS și pentru a pleca înainte de sosirea navetei Cargo Dragon.

Conform programului actual al companiei NASA, CRS-23 se va decupla de la stația spațială în data de 30 septembrie, așadar în luna octombrie va exista un port liber pentru naveta Starliner. Totuși, există o altă problemă: NASA are o misiune științifică prioritară, denumită Lucy, care are o fereastră de lansare de 21 de zile și care se deschide la mijlocul lunii octombrie. Această misiune va utiliza o rachetă Atlas V.

United Launch Alliance necesită o perioadă de cel puțin două sau trei săptămâni pentru pregătirile finale ale lansării rachetei Atlas V, așa că, chiar dacă Starliner ar putea fi lansată în data de 1 octombrie, aceasta ar putea reduce fereastra de lansare a misiunii Lucy. Acest lucru ar putea fi riscant pentru misiunea Lucy, care s-ar putea confrunta cu o amânare a lansării până în anul 2022 dacă va rata fereastra de lansare. În acest caz, este foarte probabil ca NASA să acorde prioritate misiunii Lucy.

Concluzia este că, pentru organizațiile Boeing, NASA și United Launch Alliance, este foarte important ca lansarea navetei Starliner să aibă loc înainte de mijlocul lunii august, altfel misiunea ar putea întâmpina întârzieri foarte mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.