Acasă Spațiu și Astronomie CUM POȚI OBSERVA CALEA LACTEE PE CERUL NOPȚII?

CUM POȚI OBSERVA CALEA LACTEE PE CERUL NOPȚII?

796
0
(c) Antonio Solano/Alamy

Fiecare stea pe care o puteți vedea pe cer cu ochiul liber aparține galaxiei noastre, Calea Lactee. Cele mai multe dintre acestea, inclusiv Soarele nostru, fac parte dintr-un braț spiralat care se întinde din centrul galaxiei.

Dar centrul dens al Căii Lactee este plin de stele și alte brațe spiralate, sub forma unui disc plat. Din punctul în care ne aflăm, vederea spre mijlocul discului arată ca o bandă arcuită peste cer.

Astronomii nu sunt siguri cât de multe stele conține galaxia noastră, dar estimările acestora au valori cuprinse între 100 de miliarde și 400 de miliarde. Miezul central este una dintre cele mai dense părți ale galaxiei, ceea ce înseamnă că multe dintre aceste miliarde de stele se află în zona respectivă.

Acestea sunt ținute în loc de forța gravitațională uriașă, creată de o gaură neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, numită Săgetător A *, care are o masă de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Majoritatea galaxiilor spiralate și eliptice prezintă o gaură neagră în centru, similară cu aceasta. Săgetătorul A * se află la aproximativ 26.000 de ani lumină de Soare. Nu putem vedea în mod direct gaura neagră, dar este posibil să observăm grupul strălucitor de stele care o înconjoară, astfel alcătuind nucleul central al galaxiei.

O parte a discului Căii Lactee este vizibil pe tot parcursul anului, iar zona pe care o puteți vedea va diferi în funcție de momentul și locul în care vă uitați. Cel mai bun moment pentru a-l observa este din luna martie până în luna septembrie. În restul anului, Pământul este pe partea greșită a Soarelui, pentru a obține o vedere perfectă asupra centrului galaxiei.

Pentru a observa centrul Căii Lactee, aveți nevoie de un cer întunecat și de o noapte senină. Alegeți un moment în care este puțin sau deloc lumină reflectată de Lună, pentru a reduce strălucirea provenită de la satelitul nostru natural și încercați să vă îndepărtați cât mai mult de luminile orașului.

Lunile noi din perioada 10 iulie sau 8 august ar fi perfecte pentru condițiile de observare a galaxiei. Acordați timp ochilor să se adapteze la întuneric, lucru care poate dura aproximativ 40 de minute.

Asigurați-vă că noaptea este cât se poate de întunecată. Acest lucru este deosebit de important în emisfera nordică dacă încercați să observați galaxia în lunile de vară și ar putea însemna să rămâneți până la primele ore ale dimineții. În emisfera sudică, în luna iulie, cea mai bună priveliște poate fi observată la miezul nopții.

Dacă condițiile sunt corecte, nu ar trebui să aveți probleme să găsiți banda Căii Lactee. Va apărea ca o dungă mare, tulbure, pe cer.

Gaura neagră din centrul galaxiei se află în constelația Săgetător, la granița cu constelația Scorpion. Pe cerul întunecat, puteți vedea clar nucleul central și o grupare de stele mai strălucitoare în regiunea respectivă.

În emisfera nordică, acest lucru va fi vizibil atunci când privim spre sud. Cele mai bune vederi ale nucleului central vor fi din emisfera sudică, unde centrul galaxiei va fi vizibil la mijlocul cerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.