Acasă Știri PLASTICUL POATE FI DESCOMPUS DE ENZIMELE DIN STOMACUL BOVINELOR

PLASTICUL POATE FI DESCOMPUS DE ENZIMELE DIN STOMACUL BOVINELOR

211
0
(c) Thomas Winz/Getty Images

Stomacul bovinelor este împărțit în patru compartimente, iar bacteriile dintr-unul dintre ele, mai exact cele din rumen, produc enzime care pot descompune anumite materiale plastice comune. Descoperirea ar putea conduce la dezvoltarea unei noi tehnologii pentru prelucrarea materialelor plastice după utilizare.

Georg Guebitz și colegii acestuia din cadrul Universității de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Austria au vizitat un abator local și au colectat probe de lichid din rumenul unui bou alpin, care a fost hrănit cu iarbă de pe pășuni. Aceștia au descoperit faptul că lichidul conținea mai multe tipuri de enzime, printre care și cutinaza.

Echipa a demonstrat faptul că această enzimă ar putea descompune trei tipuri de poliesteri utilizați pe scară largă, și anume polietilen tereftalat (PET), polibutilen adipat tereftalat (PBAT) și polietilen furanoat (PEF), care sunt adesea folosite pentru a confecționa diferite produse, inclusiv sticle, materiale textile și pungi. Atunci când au fost menținute la o temperatură de aproximativ 40 °C pentru a se potrivi cu temperatura stomacului unei bovine, enzimele au produs descompunerea acestor produse în decurs de una până la trei zile.

„Am constatat faptul că dieta bovinelor conține alimente care au o „coajă” asemănătoare poliesterilor. Acest lucru explică de ce microbii din rumen produc enzime care pot degrada și poliesterii sintetici. În viitor, enzimele din lichidul din rumen ar putea fi utilizate pentru a descompune poliesterii la scară comercială mai mare. Acest proces are potențialul de a fi mai ieftin decât tehnologiile utilizate în prezent pentru prelucrarea materialelor plastice”, a declarat Guebitz.

Totuși, alți cercetători sunt prudenți în acest sens. „Trebuie dovedit faptul că activitatea enzimatică este aceeași sau mai bună decât ceea ce se implementează comercial astăzi. Trebuie depusă multă muncă în ceea ce privește randamentul produsului, productivitatea și așa mai departe, pentru ca acest proces să se poată compara cu tehnologia enzimatică existentă”, a declarat Ramani Narayan din cadrul Universității de Stat din Michigan din SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.