Acasă Inginerie medicală DEZVOLTAREA UNUI NOU VACCIN ÎMPOTRIVA MALARIEI

DEZVOLTAREA UNUI NOU VACCIN ÎMPOTRIVA MALARIEI

78
0
(c) NIAID

Un nou tip de vaccin împotriva malariei implică injectarea pacienților cu parazitul malariei, aceștia urmând să primească după câteva zile un medicament care ucide agenții patogeni. În cadrul unui studiu aflat în stadiu incipient abordarea a oferit rezultate promițătoare.

Malaria, o boală infecțioasă răspândită de țânțari, reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din lume, aceasta având o mortalitate foarte ridicată în cazul copiilor din Africa.

În prezent, există deja un vaccin disponibil, denumit Mosquirix, care funcționează prin injectarea oamenilor cu o moleculă găsită pe suprafața parazitului. Totuși, eficacitatea sa scade în timp (până la aproximativ 5% după șapte ani).

Unele grupuri de cercetare lucrează la un vaccin îmbunătățit, asemănător cu Mosquirix, care a produs rezultate pozitive în luna aprilie. Totuși, Patrick Duffy și colegii acestuia din cadrul Institutelor Naționale de Sănătate din SUA au încercat o abordare alternativă: injectarea oamenilor cu versiunea completă a parazitului, apoi administrarea rapidă a unui medicament împotriva malariei pentru a opri îmbolnăvirea.

Aceștia au încercat două medicamente antimalarice și diferite concentrații de paraziți într-un studiu în cadrul căruia oamenii au fost vaccinați, după care, trei luni mai târziu, aceștia au fost expuși în mod deliberat la parazitul malariei pentru a vedea dacă dezvoltă boala.

Atunci când s-a utilizat pirimetamină antimalarică și o doză mare de vaccin de parazit, șapte din opt persoane au fost protejate împotriva îmbolnăvirii. Atunci când s-a folosit o tulpină mai puternică a parazitului, șapte din nouă persoane au fost protejate. Un alt medicament antimalaric, denumit clorochină, a protejat șase din șase persoane împotriva unei tulpini diferite.

Aceste cifre de eficacitate ridicată nu înseamnă neapărat că această abordare ar putea funcționa în mediul real mai bine decât vaccinul Mosquirix. „Totuși, acesta este un nivel de protecție care nu a fost văzut până acum”,  declarat Duffy.

Principalul dezavantaj al noii strategii este că, dacă oamenii nu reușesc să ia medicamentul antimalaric după ce au fost vaccinați, aceștia pot dezvolta boala. Pentru a evita acest lucru, în Mali a fost demarat un studiu mai amplu, în cadrul căruia persoanelor li se administrează pirimetamină concomitent cu vaccinul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.