Acasă Inginerie medicală TRATAREA BOLII ALZHEIMER CU AJUTORUL NANOPARTICULELOR

TRATAREA BOLII ALZHEIMER CU AJUTORUL NANOPARTICULELOR

2272
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Oamenii de știință au dezvoltat o metodă de utilizare a nanoparticulelor pentru a livra medicamente în creier, pentru tratarea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson. Aceștia au demonstart că metoda lor funcționează atât pe ​celule cultivate, cât și în cazul peștilor zebră.

Cel mai mare obstacol în tratarea bolilor neurodegenerative este bariera hematoencefalică (BBB), un obstacol conceput pentru a proteja creierul de substanțele potențial dăunătoare din sânge. Prin BBB pot trece doar anumite substanțe (cum ar fi anumite antibiotice), agenții patogeni, anticorpii, însă moleculele mari sunt blocate. Glucoza poate traversa această barieră, dar numai cu ajutorul unei proteine ​​de transport specifice.

„Bariera hematoencefalică filtrează substanțele dăunătoare pentru a le împiedica să ajungă la creier. Totuși, aceeași barieră blochează și trecerea medicamentelor”, a explicat profesorul farmacolog Charles Ramassamy, titular al catedrei de cercetare în cadrul Louise și André Charron.

De obicei, bolile neurodegenerative sunt tratate administrând doze mari de medicamente, astfel încât o cantitate mică va reuși să treacă de barieră. Cu toate acestea, cantitatea mare de medicament care nu trece rămâne în sânge, ceea ce poate provoca efecte secundare semnificative.

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare Științifică din Canada au reușit să creeze nanoparticule care pot trece de BBB. Aceștia au utilizat particulele de acid polilactic, un bioplastic care se descompune ușor în corp. Aceste particule au fost încapsulate într-o substanță numită polietilen glicol.

„Un strat de polietilen glicol (PEG) acoperă aceste nanoparticule și le face invizibile pentru sistemul imunitar, astfel încât acestea să poată circula mai mult în fluxul sanguin”, a declarat prof. Ramassamy.

Încapsularea medicamentelor în acest mod ar putea însemna ca pacienților să li se administreze doze mult mai mici, crescând astfel eficiența și reducând riscul de apariție a efectelor secundare.

Cercetătorii au testat metoda inițial pe celule cultivate, iar, ulterior, teste au fost efectuate pe pești zebră. „Această specie oferă mai multe avantaje. Bariera hematoencefalică este similară cu cea a oamenilor, iar pielea sa transparentă face posibilă observarea distribuției nanoparticulelor aproape în timp real ”, a declarat prof. Ramassamy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.