Acasă IT VIITORUL HOLOGRAFIC FACILITAT DE TEHNOLOGIA 6G

VIITORUL HOLOGRAFIC FACILITAT DE TEHNOLOGIA 6G

1085
0
(c) ISTOCKPHOTO

Imaginați-vă o teleconferință, dar cu holograme în loc de un ecran cu fețe umane sau site-uri web și știri media de pe Internet care vă permit să faceți conexiuni haptice (adică cele care implică atingere, vedere și sunet). Cercetătorii care studiază viitorul comunicațiilor wireless 6G schițează acum noi posibile aplicații pentru tipurile de tehnologii viitoare.

„Cea de-a șasea generație a tehnologiei wireless, va fi caracterizată prin latențe scăzute și frecvențe ultra-înalte, cu viteze de transfer de date care pot atinge 100 Gbps”, a declarat Harsh Tataria, lector de inginerie a comunicațiilor în cadrul Universității Lund din Suedia. Tataria, împreună cu colegii săi din cadrul Universității Lund, Spark Noua Zeelandă, Universitatea din California de Sud (USC) și King’s College din Londra, au publicat recent o lucrare în revista „Proceedings of the IEEE”, prezentând o imagine holistică a proiectării sistemului wireless 6G. Studiul lor a demarat prin luarea în considerare a provocărilor și cerințele tehnice ale rețelelor de nouă generație și au propus unele dintre posibilitățile tehnologice care ar putea fi practic realizabile în acest context.

O astfel de lansare în viitor este de așteptat, pe măsură ce implementarea tehnologiei 5G devine din ce în ce mai populară în întreaga lume, iar generațiile următoare de tehnologii wireless vor evolua. Tataria numește acest lucru „o progresie naturală”, pentru a analiza tendințele emergente atât în ceea ce privește tehnologia, cât și cererile consumatorilor. „Când analizăm tehnologia 6G, ne imaginăm societăți extrem de conectate, chiar și un nivel mai sus decât ceea ce rețeaua 5G este capabilă să facă, cum ar fi comunicațiile holografice în timp real”, a declarat acesta.

De exemplu, tehnicienii care efectuează depanări și reparații de la distanță, medicii care efectuează operații prin telemedicină și metodele de îmbunătățire a educația online ar putea beneficia de redarea hologramei. Autorii lucrării menționează faptul că ratele de transfer a datelor prin rețeaua 4G și 5G nu ar putea să permită astfel de tehnologii, dar tehnologia 6G ar putea datorită faptului că „imaginile holografice vor avea nevoie de transmisie din mai multe puncte de vedere pentru a ține cont de variația înclinărilor, unghiurilor și pozițiilor observatorului în raport cu holograma”.

O altă posibilitate promițătoare abordată în cadrul studiului implică ceea ce autorii numesc un Internet haptic. „Credem că o varietate de experiențe senzoriale pot fi integrate în holograme”, au explicat autorii. În acest sens, folosirea hologramelor ca mijloc de comunicare și a dispozitivelor portabile cu senzori de emoții, capabile să monitorizeze sănătatea mintală, vor facilita interacțiunile sociale și vor îmbunătăți experiența comunicării, deoarece utilizatorii vor deveni elementele de bază ale rețelelor viitorului”, au menționat autorii în lucrare.

Mischa Dohler, un alt coautor al studiului, consideră că tehnologia 6G va consolida „Internetul abilităților” sau abilitatea de a transmite aptitudini prin intermediul internetului. „În prezent putem face acest lucru prin experiența auditivă și vizuală, dar nu putem interacționa fizic”, a declarat aceasta. Mischa Dohler  susține faptul că o consolidare a calculelor avansate, robotici, modulelor IA, realității augmentate și comunicațiilor 6G va face acest lucru posibil. „Această nouă generație de Internet … va democratiza abilitățile în același mod în care Internetul a democratizat informațiile”, a adăugat acesta.

De asemenea, Molisch speră că tehnologia 6G va aduce o mai bună comunicare de tip chip-to-chip. „Pe măsură ce ajungem la viteze de transfer de date de 200 Gbps sau mai mult, conexiunile prin cablu țin pasul cu tehnologia”, spune el. Acest lucru înseamnă, de asemenea, o fiabilitate sporită, deoarece conexiunile wireless nu sunt afectate de scuturare sau vibrații și costuri mai mici, deoarece înlocuirea cablurilor „ar putea fi mai scumpă decât simpla introducere a receptoarelor wireless pe cipuri”.

Alte aplicații ale acestei tehnologii, menționate în lucrare, implică ceea ce ei numesc „dușuri de informații”, adică puuncte în care sunt experimentate rate de transfer de date de ordinul terabiților pe secundă. Dar, după cum avertizează Molisch, „încă există o mulțime de cercetări care trebuie făcute, înainte ca procesul de standardizare propriu-zis să poată începe.”

Odată cu creșterea 6G la frecvențe terahertz, vor exista provocări uriașe și în construirea de hardware nou. De asemenea, vor fi necesare tehnologii mai bune pentru semiconductorii dispozitivelor mai rapide. Rămân și alte provocări, inclusiv consumul de energie.

„Așadar, consolidarea tuturor acestor lucruri și trecerea de la detaliile de la nivel fundamental până la construirea unui sistem integral va fi substanțial mai dificil decât ceea ce s-a mai întâlnit”, a declarat Tataria. Prin urmare, studiul lor încearcă să exploreze compromisurile implicate în fiecare viitoare tehnologie.

După cum subliniază autorii, acest studiu nu este o descriere cuprinzătoare sau definitivă a capacităților și limitărilor 6G, ci mai degrabă o documentare a cercetării efectuate până în prezent și a direcțiilor interesante pentru tehnologiile 6G pe care viitori cercetători le-ar putea urmări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.