Acasă Inginerie medicală MĂSURAREA ALCOOLEMIE DIN SÂNGE CU AJUTORUL UNOR CĂȘTI

MĂSURAREA ALCOOLEMIE DIN SÂNGE CU AJUTORUL UNOR CĂȘTI

88
0
(c) Creativ Studio Heinemann/Getty

Koji Toma și colegii acestuia din cadrul Universității Medicale și Dentare din Tokyo, Japonia au creat un dispozitiv care captează alcoolul care circulă prin pielea urechilor unei persoane. Acesta poate măsura cantitatea de alcool din sânge pentru a depista dacă o persoană are un nivel de alcoolemie peste limita legală.

Testele de alcoolemie utilizate de multe forțe de ordine necesită suflarea constantă într-un dispozitiv timp de câteva secunde, iar unele persoane fie nu pot efectua acest lucru, fie susțin că nu pot. Un test care analizează pielea ar putea rezolva ambele probleme.

Anterior, Toma și echipa sa au investigat măsurarea alcoolului din sânge folosind pielea de la nivelul palmelor. În prezent, aceștia s-au întrebat dacă măsurarea acestuia la nivelul urechilor ar putea fi o soluție mai bună, deoarece acestea au o suprafață mare, pielea este mai subțire și are puține glande sudoripare decât cea de la nivelul palmelor (un număr mai mic se traduce printr-o precizie mai mare a măsurărilor). „Dacă semnalul nu este stabil, nu putem estima concentrația în mod corespunzător”, a declarat Toma.

Cercetătorii au modificat o pereche de căști de protecție a urechilor, astfel încât prin acestea să poată circula un flux de aer. Un grup de trei bărbați a purtat dispozitivul peste urechi timp de 140 de minute. În acest timp, bărbații au consumat o băutură alcoolică și au efectuat în mod regulat teste de alcoolemie. Aerul care părăsea dispozitivul a fost trimis către un senzor de detectare a vaporilor de etanol.

Echipa a constatat faptul că înregistrările de la nivelul urechilor au prezentat o creștere și o scădere similară a nivelului de alcool (la fel ca și în cazul etilotestului), dar cu o întârziere de 13 minute.

„Dacă s-ar efectua o singură măsurare în cazul unei persoane care, de exemplu, este suspectă de conducea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, dispozitivul ar trebui să fie activat timp de 30 de secunde. De asemenea, căștile trebuie să fie în contact direct cu urechile, deci acestea nu pot fi plasate peste părul unei persoane”, a declarat Toma.

În prezent, echipa de cercetare dezvoltă sistemul pentru ca acesta să poată fi folosit și în alte domenii medicale care implică citirea continuă a nivelurilor sanguine de substanțe biochimice, precum măsurarea unui compus denumit acetonă, care indică cantitatea de grăsime arsă în timpul unui exercițiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.