Acasă Inginerie medicală TRATAMENTUL CU ARN MESAGER UTILIZAT LA TERAPIA ÎMPOTRIVA CANCERULUI

TRATAMENTUL CU ARN MESAGER UTILIZAT LA TERAPIA ÎMPOTRIVA CANCERULUI

267
0
(c) LAGUNA DESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Un tratament pentru cancer, care folosește ARN mesager pentru a lansa un atac imunitar asupra celulelor canceroase, poate micșora complet tumorile la șoareci, iar în prezent este testat pe oameni.

ARN-urile mesagere sau ARNm sunt molecule care instruiesc celulele să facă proteine. Acestea au devenit celebre odată cu lansarea vaccinurilor ARNm covid-19.

BioNTech, compania germană care a dezvoltat vaccinul ARNm covid-19 al Pfizer, testează acum dacă ARNm-urile pot fi utilizate pentru tratarea cancerului prin stimularea celulelor, pentru a produce proteine de combatere a tumorilor.

Compania a realizat un amestec de patru ARNm-uri care instruiesc celulele să producă patru proteine numite citokine, care sunt eliberate în mod natural de celulele imunitare pentru a ataca celulele canceroase.

Când au injectat aceste ARNm direct în melanoamele a 20 de șoareci, celulele imunintare din cadrul tumorilor au început să producă cantități mari din citokinele dorite. Acest lucru a produs un răspuns a sistemului imunitar care a făcut ca tumorile pielii să dispară complet la toți șoarecii, cu excepția unuia dintre ei, în mai puțin de 40 de zile.

Într-un alt experiment, șoarecii care au avut melanoame, precum și tumori pulmonare au fost tratați cu amestecul de ARNm. Acesta a fost injectat doar în melanoame, dar a suprimat și creșterea tumorilor pulmonare. Acest lucru se poate datora faptului că celulele imune activate de ARNm au putut migra la tumorile îndepărtate, declară Timothy Wagenaar de la Sanofi, o companie farmaceutică care este în parteneriat cu BioNTech pentru a dezvolta tratamentul.

Șoarecii nu au avut niciun efect secundar și nu au pierdut deloc în greutate în timpul tratamentului.

În urma acestor rezultate promițătoare, BioNTech și Sanofi testează acum siguranța amestecului de ARNm la 231 de persoane cu melanom avansat, cancer de sân și alte tumori solide. Aceștia au prezentat rezultatele preliminare ale primilor 17 pacienți la reuniunea anuală a Societății de Imunoterapie a Cancerului din noiembrie 2020, arătând că nu au avut efecte secundare grave. Studiile viitoare vor testa cât de bine funcționează terapia.

Deocamdată, tratamentul este potrivit doar pentru tumorile care se află în apropierea suprafeței corpului, deoarece ARNm-urile trebuie injectate direct în tumori. În viitor ar putea fi posibil să se utilizeze ultrasunete sau alte tehnici imagistice pentru a ghida injecțiile în tumori mai profunde, spune Wagenaar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.