SUA au dezvoltat un interceptor care lansează o serie de fire în rotoarele dronelor, aducându-le la sol cu un risc minim de daune accidentale.
Interceptorul a fost creat de Agenția SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA). Firele sunt lansate folosind un vehicul ghidat de un radar, care poate identifica și urmări automat dronele.
Odată ce interceptorul fixează ținta pe dronă, acesta eliberează o serie de fire (compoziția lor exactă este necunoscută) pentru a o dezactiva. De asemenea, sistemul poate lansa interceptori multipli pentru a face față în mod simultan mai multor drone, iar interceptorii sunt reutilizabili.
Oficialii din cadrul DARPA au declarat faptul că doresc să creeze o serie de sisteme de apărare împotriva dronelor pentru convoaie și alte unități mobile care activează în zonele puternic populate, unde armele militare normale ar crea un risc prea mare de apariție a victimelor colaterale. Dronele de interceptare existente, precum sistemul Coyote folosit deja de armata SUA, sunt dotate cu un focos exploziv, în timp ce alte proiecte se bazează pe utilizarea unor plase care necesită o vizare mai precisă.
De asemenea, agenția a dezvoltat alte arme anti-drone neexplozive și un alt interceptor care se aseamănă cu un avion de mici dimensiuni, dar nu a publicat nici un videoclip în cadrul căruia să se demonstreze capacitatea acestora. Aceste sisteme trebuie să fie mai sigure decât contramăsurile explozive.
„Există problema prăbușirii unei drone ostile, care are potențialul de a transporta explozivi în zone populate. Acest lucru poate produce rănirea civililor. Totuși, aceasta este o opțiune mult mai bună decât doborârea unei astfel de drone folosind focuri de armă”, a declarat Robert Bunker, analist de securitate în cadrul organizației C/O Futures.
Deoarece nu necesită explozivi, acest tip de interceptor ar putea fi potrivit și pentru uz civil, de exemplu pentru apărarea aeroporturilor, stadioanelor sportive și a altor locuri vulnerabile. Totuși, Bunker este de părere că, dacă interceptorii devin disponibili pe scară largă, și contramăsurile vor evolua.
„Am putea vedea o escaladare a situației. În aceste cazuri, dronele de luptă ostile ar putea proteja dronele echipate cu explozibili, așa cum vedem în cazul avioanelor cu echipaj”, a declarat acesta.
Jack Watling din cadrul organizației RUSI din Marea Britanie, este de părere că interceptorul pare solid din punct de vedere conceptual, dar fiabilitatea și costul sistemului reprezintă o problemă. „Din punct de vedere militar, sistemul are o singură funcție; spre deosebire de majoritatea armelor, acesta nu poate fi folosit împotriva altor ținte. Aș fi surprins dacă acest concept va fi utilizat în cadrul armatei pe scară largă”, a declarat acesta.