Acasă IT DE CE TSMC ȘI INTEL CONSTRUIESC FABRICI ÎN ARIZONA?

DE CE TSMC ȘI INTEL CONSTRUIESC FABRICI ÎN ARIZONA?

94
0
(c) Intel

Intel și TSMC, doi dintre cei mai importanți producători de cipuri din lume, își măresc capacitatea de producție din SUA prin construirea de noi fabrici în Arizona.

Fabricile de cipuri depind în mod critic de apă, iar Arizona este unul dintre cele mai aride state din SUA. În Arizona cantitatea de precipitații se ridică la o valoare de doar 35 de centimetri pe an (comparativ cu 130-150 de centimetri în majoritatea statelor sudice), în SUA media anuală fiind de 77 de centimetri. Totuși, conform declarației lui Forrester Glenn O’Donnell, directorul de departamentului de cercetare, fabricile de cipuri sunt similare cu piscinele interioare „Inițial, este nevoie de o cantitate mare de apă, dar, pe parcurs, este necesară doar o completare periodică”, a declarat acesta.

Contraintuitiv, această industrie poate chiar îmbunătăți alimentarea locală cu apă datorită accentului pus pe recuperare și purificare. Intel a finanțat 15 proiecte de restaurare a apei din Marele Canion. Acestea au scopul de a recupera 3,54 miliarde de litri de apă pe an.

Un avantaj al statului Arizona îl reprezintă stabilitatea generală, acesta fiind foarte stabil din punct de vedere seismic. În plus, în această zonă, riscul formării uraganelor și a alor calamități naturale, precum tornadele, este foarte mic. De exemplu, deși Intel are o prezență mare în statul Oregon, fabricanții de cipuri de pe coasta de vest trebuie să ia măsuri extreme de izolare, pe care fabricile din Arizona nu ar trebui să le adopte.

Lipsa de precipitații din Arizona vine cu un alt beneficiu, mai exact soarele abundent, despre care fostul guvernator din Arizona, Janet Napolitano, a declarat faptul că oferă statului potențialul de a fi „Golful Persic al energiei solare”. Începând cu anul 2018, companiile de utilități ale statului au produs aproximativ 5,2 GW de energie cu ajutorul panourilor solare, adică aproape 5% din cerințele energetice.

Factorul uman poate reprezenta un alt avantaj al statului. Intel și-a stabilit prezența în Arizona în urmă cu mai bine de 40 de ani, iar, în prezent, compania are peste 12.000 de angajați în stat. Potrivit analistului Gartner Alan Priestley universitățile locale din Arizona au răspuns prin stabilirea „unei reputații puternice pentru cursurile și cercetarea în domeniul proiectării semiconductoarelor”. În plus, așa cum subliniază directorul Forrester O’Donnell, „mecanismul politic din Arizona este hotărât să facă afacerile cu statul cât mai prietenoase. Recentele anunțuri ale companiilor Intel și TSMC vin prin intermediul multor ajutoare din partea entităților guvernamentale federale, de stat și locale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.