În data de 7 iunie 2021, în jurul orei 18:00, cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit.
Cascada era una dintre cele mai vizitate obiective turistice din zonă. Conform unor analize efectuate în anul 2018, aceasta era vizitată anual de peste 100.000 de turiști. Totuși, până în anul 2013, obiectivul turistic nu era foarte cunoscut la nivel mondial. Acest lucru s-a schimbat atunci când o fotografie a cascadei Bigăr a fost publicată pe un site, care are ca domeniu de activitate publicarea de subiecte legate de geografie, natură și destinaţii turistice, denumit „The World Geography”.
În plus, într-unul dintre topurile realizate pe site-ul „The World Geography”, aceasta fost desemnată cea mai frumoasă cascadă din lume. Ulterior, jurnaliştii din cadrul Huffington Post au publicat un articol pe baza topului întocmit de „The World Geography”, în care aceștia au descris cascada ca fiind „un loc magic, desprins din basme”.
Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului și ghid de turism, a declarat faptul că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr este intervenția omului în circuitul apei. „Travertinul, roca din care este formată cascada, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Totuși, apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca.
Cu toate acestea, reprezentanții Romsilva (Regia Națională a Pădurilor) au infirmat informațiile expuse de Jumanca. Aceștia au declarat: „Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci nu aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”.
Dan Trifu, președintele Federației Coaliția Natura 2000 este de părere că Romsilva ar fi trebuit să dispună de o serie de studii cu privire la stabilitatea cascadei, mai ales că de ceva timp a fost observată o serie de fisuri. „O să discutăm cu Romsilva, cu specialiști și cu biologul parcului pentru a vedea dacă există soluția tehnică de ridicare a acelei bucăți, într-un anume fel, dar care nu va mai fi niciodată la fel. A doua soluție ar fi să lăsăm natura să evolueze cu această pierdere inestimabilă. Totuși, vom cere cu siguranță autorităților centrale și Romsilva înăsprirea legilor”, a declarat acesta.