Acasă Planeta Pământ NE POATE AFECTA MODIFICAREA VITEZEI DE ROTAȚIE A PĂMÂNTULUI?

NE POATE AFECTA MODIFICAREA VITEZEI DE ROTAȚIE A PĂMÂNTULUI?

2444
0
(c) BBC Scinece Focus Magazine

Definim o zi ca fiind 86.400 de secunde sau 24 de ore, acest timp fiind necesar Pământului pentru a efectua o singură rotație. Cu toate acestea, Pământul nu se rotește perfect uniform. De obicei, rotația Pământului încetinește, astfel încât durata unei zilei crește, în medie, cu aproximativ 1,8 milisecunde per secol. Acest lucru presupune faptul că, în urmă cu 600 de milioane de ani, durata unei zile era de doar 21 de ore.

Durata unei zile poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv efectele de maree ale Lunii și Soarelui, zona de tranziție miez-manta din interiorul Pământului și distribuția generală a masei pe planetă. De asemenea, activitatea seismică, glaciația, vremea, oceanele și câmpul magnetic al Pământului pot afecta durata unei zile.

În anul 2020, oamenii de știință au realizat o descoperire uimitoare. Aceștia au descoperit faptul că, în loc să încetinească, Pământul a început să se rotească cu o viteză mai mare. În prezent, viteza sa de rotație este mai mare decât cea din ultimii 50 de ani. De fapt, cele mai scurte 28 de zile înregistrate vreodată au avut loc în anul 2020.

Până în prezent, cercetătorii nu sunt pe deplin siguri de ceea ce cauzează creșterea vitezei de rotație a Pământului, însă unii dintre aceștia au sugerat că acest lucru s-ar putea datora topirii ghețarilor din secolul XX sau acumulării de cantități mari de apă în rezervoarele emisferei nordice. Cu toate acestea, specialiștii susțin faptul că această accelerare este un efect temporar și că pe viitor, viteza de rotație a Pământului va reveni la normal.

În acest sens, oare ar trebui să fim îngrijorați? Deși acest lucru nu va avea niciun impact asupra vieții noastre de zi cu zi, ar putea exista însă implicații serioase în domeniul tehnologiei, în cazul sateliților GPS, smartphone-urilor, computerelor și rețelelor de comunicații, toate acestea bazându-se pe sisteme de sincronizare extrem de precise. Însă, astfel de probleme sunt în cele din urmă surmontabile, eventual prin scăderea unei secunde intercalate, mai degrabă decât prin adăugarea uneia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.