În data de 25 mai 2021, Benson Leung, inginer în cadrul companiei Google a anunțat pe contul de Twitter dezvoltarea unui nou standard pentru cablurile USB-C. Noua specificație permite rate de încărcare considerabil mai mari între dispozitivele USB-PD compatibile.
Deși Leung subliniază faptul că noua specificație este în curs de dezvoltare de doi ani, nu există schimbări majore față de tehnologia curentă. În comparație cu standardele actuale pentru cablurile USB-C 2.0 și 2.1, noua specificație denumită Extended Power Range (EPR) poate suporta o tensiune maximă de până la 48 V la o intensitate a curentului de 5A, aceasta fiind suficientă pentru a furniza o putere de 240 W.
Din perspectiva consumatorului, standardul fizic nu s-a schimbat. Dispozitivele USB-C 2.1 se vor putea conecta la porturile USB-C 2.0 și invers. Totuși, în interior, standardele de pe placa din mijlocul conectorului au devenit mai stricte. A fost adăugat un nou paragraf, care prevede că pinii A4-A9 și B4-B9 (putere, livrare de energie și suportul pentru USB 2.0) nu trebuie să fie scurtcircuitați la masă în timpul îmbinării conectorului.
Cea mai mare parte a proiectului s-a concentrat pe prezicerea, detectarea și atenuarea arcurilor electrice apărute la deconectarea cablurilor USB-PD. (Apariția arcurilor electrice în timpul conectării nu reprezintă o problemă, deoarece tensiunile ridicate nu sunt inițiate decât după conectarea cablului). Aceasta nu este o problemă nouă. Apariția arcurilor electrice poate deveni o problemă la numai 12 V. Totuși, potențialul de apariție al daunelor crește odată cu tensiunea. În plus, cablurile 5A Standard Power Range (SPR) vor trebui să fie înlocuite cu noile cabluri EPR.
Cea mai mare schimbare pe care o aduce noua specificație este suportul pentru livrarea de energie prin USB la o tensiune de 48V și cu o intensitate a curentului de 5A, adică la o putere de 240 W (curent continuu). Înaintea apariției standardului EPR, standardul USB-PD era limitat la 100 W (20V la 5A).
Creșterea puterii va face posibilă standardizarea încărcătoarelor USB-C pe întreaga gamă de laptopuri (chiar și pentru laptopuri de tip workstation, care necesită un încărcător cu mufă rotundă, capabilă să livreze o putere de 240 W CC). Din păcate, acest lucru probabil nu va face încărcătoarele să fie universale. Cel mai probabil, va exista în continuare o diferență de cost semnificativă între încărcătoarele SPR și EPR .