Acasă Planeta Pământ CEA MAI RAPIDĂ SCHIMBARE ÎN VEGETAȚIA MONDIALĂ DIN ULTIMII 18.000 ANI

CEA MAI RAPIDĂ SCHIMBARE ÎN VEGETAȚIA MONDIALĂ DIN ULTIMII 18.000 ANI

90
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Schimbările accelerate în biodiversitate și ecosisteme au început odată cu dezvoltarea civilizației umane.

În prezent, vegetația Pământului se schimbă într-un ritm mai rapid decât cel din ultimii 18.000 de ani, iar potrivit cercetătorilor, oamenii ar putea fi responsabili pentru acest lucru.

Cercetătorii au constatat faptul că schimbările legate de biodiversitate și ecosisteme s-au stabilizat în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, înainte de a începe să accelereze, moment ce a coincis cu dezvoltarea civilizațiilor umane, care a condus la progresul agriculturii și la creșterea despăduririlor.

În studiul publicat în jurnalul Science, o echipă internațională de experți afirmă faptul că ratele de schimbare în ceea ce privește vegetația planetei vor continua să crească în următoarele decenii, fiind influențate de schimbările climatice induse de om.

„Această lucrare sugerează faptul că în urmă cu 3.000 – 4.000 de ani, oamenii au avut deja un impact puternic asupra lumii, acesta continuând și în prezent”, a declarat Jack Williams, profesor de geografie în cadrul Universității din Wisconsin-Madison, SUA, și unul dintre autorii studiului.

Ca parte a studiului, cercetătorii au analizat peste 1.100 de înregistrări de polen fosil din baza de date Neotoma Paleoecologia (date despre ecosistemele din trecut, care se întind pe aproape toate continentele, excepție fiind Antarctica).

Înregistrările au permis cercetătorilor să înțeleagă cum s-a schimbat vegetația Pământului de la sfârșitul ultimei ere glaciare – acum aproximativ 18.000 de ani – și cât de repede a avut loc această transformare.

În urma studiului, s-a constatat faptul că ecosistemele Pământului au suferit schimbări drastice într-un ritm record după sfârșitul ultimei ere glaciare, pe măsură ce straturile de gheață s-au retras și clima s-a încălzit, plantele urmând să crească în zone anterior înghețate. Apoi, pe măsură ce clima a început să se stabilizeze, această rată a schimbărilor a atins apogeul, acum 8.000 – 16.000 de ani, în funcție de continent.

Analiza a arătat că ecosistemele au fost stabilizate până acum aproximativ 4.000 de ani, înainte de a începe „o creștere majoră care continuă și astăzi”.

„În ultimii 11.000 de ani ecosistemele au fost reorganizate, iar mare parte din megafaună a dispărut, dar este greu de explicat toate aceste lucruri fără un climat. Cu toate acestea, în ultima parte a acestei perioade, nu au existat schimbări climatice majore, deci este mai probabil ca tehnologia umană să fie responsabilă.”, a declarat Sarah Ivory, profesor asistent de geoștiință în cadrul Universității de stat din Pennsylvania, SUA, și, de asemenea, unul dintre autorii studiului.

Rezultatele sugerează faptul că accelerarea schimbării biodiversității, observată în ultimele două secole, a început probabil cu mii de ani în urmă – cu mult înainte de revoluția industrială de la mijlocul anilor 1700 și creșterea combustibililor fosili de la începutul anilor 1900.

Cercetătorii avertizează că, pe măsură ce se continuă intensificarea utilizării terenurilor și creșterea temperaturilor globale cauzate de gazele cu efect de seră, ratele viitoare de transformare a ecosistemului ar putea încă o dată să doboare noi recorduri.

„Oamenii continuă ritmul inexorabil al despăduririi pentru a dezvolta mai multe culturi agricole, creșterea animalelor pentru consum, fibre și energie. De asemenea, schimbările climatice suplimentare sunt aproape sigure”, au declarat Dr. Jonathan Overpeck și Dr. David Breshears oamenii de știință în domeniul climei, din cadrul Universităților din Michigan și Arizona, SUA, într-un alt articol publicat în jurnalul Science.

„Chiar și într-o lume în care schimbările climatice vor fi în curând oprite, creșterea temperaturii globale va crește probabil cu 1,5 – 2°C peste nivelurile preindustriale.”

„Acest lucru înseamnă că vegetația globală se va confrunta probabil cu efecte ale schimbărilor climatice care sunt mult mai grave decât cele deja întâlnite.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.