Acasă Știri DESPRINDEREA CELUI MAI MARE AISBERG DIN BANCHIZA ANTARCTICII

DESPRINDEREA CELUI MAI MARE AISBERG DIN BANCHIZA ANTARCTICII

1790
0
Imagine din satelit a aisbergului A-76. (c) ESA

Un aisberg, cu o suprafață mai mare decât insula Mallorca, s-a desprins din banchiza de gheață din Antarctica. Acesta a fost observat cu ajutorul sateliților și a fost declarat cel mai mare aisberg din lume.

Cercetătorii sunt de părere că desprinderea aisbergului în formă de deget, care are o suprafață de aproximativ 4.320 de kilometri pătrați, nu a fost cauzată de schimbările climatice antropice.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, aisbergul, denumit A-76, s-a desprins din banchiza Ronne aflată în Marea Weddell deoarece în acea zonă a existat un aflux oceanic de apă caldă. Acesta ar putea afecta și alte zone din vestul Antarcticii, provocându-se astfel eliberarea unor ghețari uriași, precum Thwaites.

„Nu este o zonă care suferă modificări semnificative din cauza încălzirii globale. Mesajul principal este acela că evenimentul face parte dintr-un ciclu natural”, a declarat Alex Brisbourne, glaciolog în cadrul British Antarctic Survey.

„Forma tabulară a lui A-76 este una tipică pentru aisberguri, iar liniile orizontale de pe acesta sunt un semn al tensiunilor care au determinat fisurarea gheții. Stratul de gheață din care s-a desprins aisbergul plutea pe apă, așa că acesta nu ar trebui să aibă niciun impact asupra nivelului mării”, a declarat Brisbourne

Deși, în acest moment, A-76 este cel mai mare aisberg din lume, acesta nu intră în topul celor mai mari 10 aisberguri din istorie.

Mark Drinkwater din cadrul Agenției Spațiale Europene a declarat faptul că banchiza Ronne se află într-o stare „stabilă”, aceasta extinzându-se după desprinderea aisbergului. Unul dintre cele mai mari astfel de evenimente a avut loc în anul 1986. Atunci a avut loc desprinderea unor aisberguri cu o suprafață totală 11.000 de kilometri pătrați. Alte astfel de evenimente, dar la o scară mai mică, au avut loc în anii 1998, 2000 și 2015.

Cu toate acestea, noul aisberg ar putea avea un impact semnificativ în funcție de locul în care va ajunge. În anul 2020, un alt aisberg, denumit A-68a, a fost pe cale să afecteze flora și fauna de pe insula Georgia de Sud. Din fericire, acesta s-a descompus înainte să ajungă la insulă.

„Aisbergul este suficient de mare pentru a influența oceanul și salinitatea acestuia. În funcție de traiectorie, acesta ar putea avea aceeași importanță ca și A-68a”, a declarat Brisbourne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.