Acasă Știri MODIFICAREA SEMNIFICAȚIEI UNUI EMOJI ÎN FUNCȚIE DE CONTEXT

MODIFICAREA SEMNIFICAȚIEI UNUI EMOJI ÎN FUNCȚIE DE CONTEXT

130
0
(c) karnoff/Shutterstock

Conform primului studiu care a analizat utilizarea emoji-urilor, semnificația acestora se modifică în funcție de contextul în care sunt utilizate și de momentul în care au fost postate.

Alexander Robertson și colegii acestuia din cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie, au urmărit modul în care au fost folosite emoji-urile între anii 2012 și 2018 de către utilizatorii de Twitter. În total, au fost verificate 1,7 miliarde de tweet-uri pentru a vedea dacă acestea conțineau un anumit emoji. Conținuturile duplicat și tweet-urile care nu erau în limba engleză au fost filtrate.

După aceea, tweet-urile au fost analizate folosind modele care recunosc semantica propozițiilor. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să atribuie semnificații emoji-urilor și să noteze modificările acestor semnificații.

„Am găsit tipare care sunt similare cu cele regăsite în cazul cuvintelor”, a declarat Robertson. În același mod în care cuvintele schimbă semnificația propozițiilor, la fel și emoji-urile pot schimba sensul unei fraze. De exemplu, emoji-ul care simbolizează o frunză de arțar a fost cel mai folosit în conversațiile legate de toamnă și în perioada acestui anotimp, în timp ce pentru restul anului a devenit un substitut pentru discuțiile legate de canabis.

Cele patru emojiuri care și-au schimbat semnificația pe parcursul studiului au fost cele care reprezentau degete îndreptate spre stânga, dreapta și în jos și cel care simboliza ciocnirea pumnilor. De exemplu, de-a lungul timpului, pumnul și-a schimbat semnificația de la dorința de a lupta, la susținerea unor mișcări, precum Black Lives Matter. „Ceea ce pare să iasă în evidență este faptul că acestea pot fi utilizate într-o varietate de situații”, a declarat Robertson.

Effie Le Moignan din cadrul Universității Newcastle, Marea Britanie, consideră faptul că lucrarea reprezintă o contribuție valoroasă la studiul limbii din mediul online, dar că rezultatele au anumite limitări. „Acest studiu nu poate fi generalizat și pentru alte platforme în afară de Twitter”, a declarat aceasta.

De asemenea, Le Moignan este de părere că rețelele sociale și experții lingvistici ar putea ajuta la o analiză mai detaliată a datelor. „Dacă sunt identificate cuvintele cele mai apropiate ca sens, împerecherile dintre acestea ar putea fi similare cu cele de pe Twitter. Totuși, utilizarea limbii online este flexibilă și în evoluție”, a declarat aceasta. De exemplu, în mediul online, cuvântul „ceai” are sensul de „bârfă”. Plasarea unui cuvânt lângă un emoji „nu garantează în lumea ciudată a internetului că sensul acestuia nu s-a modificat pe perioada colectării datelor”, a adăugat aceasta.

Robertson intenționează să continue analizarea semnificațiilor emoji-urilor în funcție de contextul în care sunt introduse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.