Acasă Nanotehnologie UN GRUP DE MOLECULE ÎNGHEȚATE SE COMPORTĂ PRECUM UN SINGUR OBIECT CUANTIC

UN GRUP DE MOLECULE ÎNGHEȚATE SE COMPORTĂ PRECUM UN SINGUR OBIECT CUANTIC

2240
0
O imagine a moleculelor de cesiu dintr-un condensat Bose-Einstein. (c) Chin Lab

Cercetătorii au creat pentru prima dată un nor înghețat de molecule care au aceeași stare cuantică, ceea ce înseamnă că acesta se comportă ca și cum ar fi o singură moleculă. Aranjamentul ar putea conduce la demararea unor serii de experimente care au scopul de a produce noi materiale, precum supraconductorii la temperatura camerei.

Cheng Chin și colegii acestuia din cadrul Universității din Chicago au format un condensat Bose-Einstein (BEC) format din mii de molecule de cesiu, utilizând lasere pentru a le micșora energia și a le răci până la o temperatură apropiată de zero absolut.

BEC-urile sunt deseori considerate ca fiind a cincea stare a materiei, iar particulele componente împărtășesc aceleași proprietăți cuantice. Chin a declarat faptul că aceasta este condiția inițială ideală pentru orice experiment, deoarece prin intermediul acesteia se elimină multe variabile. „Toate moleculele lucrează împreună, în același mod. În esență, este un fel de moleculă uriașă”, a adăugat acesta.

Oamenii de știință au creat BEC-uri formate din atomi încă din anul 1990, însă răcirea moleculelor până la această stare cuantică extremă s-a dovedit a fi mai dificilă.

Echipa de cercetare a adoptat o abordare diferită. Aceștia au început cu un singur strat de atomi într-un BEC și un câmp magnetic pentru a induce formarea de molecule, folosind perechi de atomi care încă se aflau în starea BEC. Aceste molecule au rămas stabile la o temperatură de doar 10 nanokelvin peste zero absolut. Echipa a utilizat un fascicul laser pentru a menține moleculele în poziții fixe.

Peter Krüger din cadrul Universității din Sussex, Marea Britanie, a declarat: „Echipa de cercetare a dus la nivelul următor o tehnologie care există de 25 de ani, iar nivelul de complexitate este mult mai mare.”

Acesta este de părere că descoperirea va oferi perspective către noi cercetări, care ar putea conduce în cele din urmă la descoperirea de materiale cu proprietăți interesante, precum supraconductorii la temperatura camerei, aceștia fiind materialele care nu au rezistență electrică. Până în prezent, astfel de materiale au funcționat doar la temperaturi extrem de scăzute.

„Este, cu adevărat, un pas mare. Totuși, nimeni nu ar trebui să creadă că aceasta este o tehnologie care ar putea fi regăsită în curând într-un dispozitiv practic. Acesta este un instrument excelent pentru a înțelege un nou nivel de fizică cuantică, permițând noi studii, deci el nu va fi utilizat pentru a construi dispozitive noi, care să ne ajute în viața de zi cu zi”, a adăugat Krüger.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.