Cercetătorii din Marea Britanie au dezvoltat cel mai eficient vaccin din lume împotriva malariei, acesta devenind primul care a depășit obiectivul de eficiență (75%) impus de Organizația Mondială a Sănătății.
Cercetătorii din cadrul Universității din Oxford și partenerii lor au raportat concluziile unui studiu de Fază IIb pentru un vaccin candidat împotriva malariei, denumit „R21 / Matrix-M”, care a avut o eficiență de 77% pe parcursul a 12 luni.
Aceștia speră că vaccinul poate fi aprobat pentru utilizare în următorii doi ani, bazându-se pe viteza și informațiile deprinse din dezvoltarea rapidă a vaccinului împotriva COVID-19.
Profesorul Adrian Hill, care este director al Institutului Jenner și al Lakshmi Mittal and Family Professor of Vaccinology din cadrul Universității din Oxford, a condus cercetările din spatele vaccinului împotriva coronavirusului: AstraZeneca și Oxford.
„În anul 2020, malaria a ucis de cel puțin patru ori mai mulți oameni în Africa anul decât virsusul SARS-CoV-2”, a declarat Hill agenției de știri Press Association.
„Nimeni nu s-a întrebat dacă vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să aibă o revizuire și o autorizare de utilizare de urgență în Africa, iar acest lucru a fost rezolvat rapid. „Așadar, de ce nu ar trebui ca o boală care ucide mai mulți copii decât adulți să fie prioritară pentru autorizarea de utilizare de urgență în Africa?”
„În mod normal, acest lucru ar dura între trei și cinci ani pentru a face un studiu de fază trei – între timp, 300.000 de copii din Africa vor muri în fiecare an din cauza malariei.”
Hill și echipa sa susțin faptul că angajamentul unui partener comercial, Serum Institute of India, ar trebui să le permită să fabrice cel puțin 200 de milioane de doze anual în următorii ani.
Echipa de cercetare mai are de trecut ultima fază de testare, iar ultimele descoperiri raportate nu au fost încă evaluate. Aceștia speră ca, în anul 2022, să raporteze rezutatele etapei finale ale studiului.
Primul raport științific pentru un vaccin împotriva malariei a fost publicat în anul 1910, în timp ce primul studiu al unui vaccin împotriva malariei a avut loc în anii 1940, urmând să intre în teste clinice 140 de vaccinuri împotriva malariei.
Hill lucrează la vaccinurile împotriva malariei din anul 1994. Pentru el, aceasta este „o zi grozavă”.
„Malaria reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate infantilă din Africa. Am sprijinit studiile pentru o serie de candidați noi la vaccin în Burkina Faso, iar aceste noi date arată că administrarea unui nou vaccin foarte util împotriva malariei ar putea avea loc în următorii ani”, a declarat profesorul Charlemagne Ouedraogo, ministrul sănătății din Burkina Faso.
Studiul aleator, controlat, dublu-orb, a fost efectuat la Unitatea de Cercetare Clinică a Nanoro / Institutul de Cercetare Științifică din Santei, Burkina Faso.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 450 de participanți, cu vârste cuprinse între cinci și 17 luni, care au fost împărțiți în trei grupuri. Primele două grupuri au primit fie o doză mică, fie o doză mare de candidat la vaccin. Al treilea grup a primit un vaccin antirabic ca grup de control.
Dozele au fost administrate în perioada mai 2019 – august 2019, înainte de vârful sezonului de malarie. Studiul, publicat în jurnalul SSRN / Preprints with The Lancet, raportează o eficacitate a vaccinului de 77% în grupul adjuvant cu doze mai puternice și de 71% în grupul adjuvant cu doze mai slabe, pe parcursul a 12 luni.