Acasă Spațiu și Astronomie NASA A PRODUS OXIGEN PE MARTE

NASA A PRODUS OXIGEN PE MARTE

159
0
(c) NASA/JPL-Caltech/MSSS

În cadrul unui experiment desfășurat de către agenția NASA pe Marte, o parte din atmosfera toxică a Planetei Roșii a fost transformată în oxigen. În data de 18 februarie 2021, Experimentul de Utilizare a Resurselor in-situ de pe Marte (MOXIE) a aterizat pe planetă prin intermediul rover-ului Perseverance, iar în data de 20 aprilie a fost finalizat primul test.

Atmosfera de pe Marte este în mare parte formată din dioxid de carbon. De asemenea, aceasta este de 100 de ori mai rarefiată decât atmosfera Pământului, astfel, chiar dacă atmosfera ar avea o compoziție similară cu cea de pe Terra, oamenii tot nu ar putea supraviețui.

De asemenea, oxigenul este un ingredient crucial în majoritatea combustibililor pentru rachete, prin urmare, dacă vor fi trimiși astronauți pe Marte, pentru a se întoarce pe Pământ, aceștia vor trebui să transporte rezervoare mari de combustibil. NASA estimează că pentru a transporta patru astronauți de pe Marte înapoi pe Pământ ar fi nevoie de aproximativ 25 de tone de oxigen. Transportul oricărui tip de materie pe Marte este extrem de costisitor, iar rachetele au o capacitate limitată, așadar fiecare gram contează.

MOXIE reprezintă o soluție pentru ambele probleme, prin producerea de oxigen pe Marte. Dispozitivul aspiră dioxidul de carbon din atmosfera marțiană și îl încălzește la temperaturi de aproximativ 800°C, permițând separarea dioxidului de carbon în monoxid de carbon și oxigen.

Primul test al experimentului, care a avut loc în data de 20 aprilie, a produs aproximativ 5 grame de oxigen, acesta fiind echivalent cu aproximativ 10 minute de aer respirabil pentru un astronaut. „MOXIE se află în curs de dezvoltare, dar rezultatele acestei demonstrații tehnologice sunt promițătoare în ceea ce privește obiectivul nostru de a trimite, într-o bună zi, oameni pe Marte”, a declarat într-un comunicat Jim Reuter din cadrul NASA.

MOXIE este capabil să producă doar aproximativ 10 grame de oxigen pe oră, dar viitoarele dispozitive generatoare de oxigen ar putea fi mult mai mari și ar putea separa atomii de oxigen din dioxidul de carbon mult mai rapid. În anul 2022, se așteaptă ca MOXIE să efectueze cel puțin nouă experimente, testând astfel capacitățile dispozitivului în diferite momente ale zilei și anotimpuri, atunci când condițiile din atmosfera marțiană se schimbă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.