Acasă Planeta Pământ PLANTA DE CAFEA CARE POATE REZISTA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

PLANTA DE CAFEA CARE POATE REZISTA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

111
0
(c) E. Couturon, IRD

Cercetătorii au descoperit o specie rară de cafea, care are o aromă similară cu soiurile de înaltă calitate preferate de cultivatori, dar care este, de asemenea, mai tolerantă la temperaturile mai ridicate și la precipitațiile mai intense, care devin din ce în ce mai tipice în regiunile în care se cultivă cafeaua.

Majoritatea soiurilor de cafea cultivate pot crește doar în anumite condiții speciale. Asta înseamnă că dacă temperaturile vor crește, acestea ar putea să nu supraviețuiască. De fapt, aproximativ 60% dintre speciile sălbatice de cafea sunt pe cale de dispariție.

Planta Coffea stenophylla poate oferi o soluție. Fermierii au încetat să cultive acest soi în anii 1920, crezând că acesta nu ar putea concura pe piața de la acea vreme. Din această cauză se credea că planta a dispărut în unele țări în care a crescut cândva, inclusiv în Guineea și Sierra Leone. Totuși, în anul 2018, au fost descoperite două populații sălbatice, de mici dimensiuni, în Sierra Leone.

Datele de la acea vreme arătau faptul că planta avea o aromă excelentă, dar Aaron Davis și echipa acestuia din cadrul Royal Botanic Gardens, Kew din Londra au vrut să testeze acest lucru într-un mod corespunzător. Lucrând alături de colegii lor din cadrul CIRAD, un centru francez de cercetare agricolă, aceștia au preparat o serie de probe de cafea folosind boabe de C. stenophylla și le-au servit în cinci comisii profesionale, alături de probe de cafea preparate folosind soiurile Arabica de înaltă calitate (Coffea arabica) și robusta (Coffea canephora), este frecvent utilizat pentru cafeaua instant.

Verdictul judecătorilor a fost următorul: „Cafeaua preparată folosind boabe de C. stenophylla are o aromă complexă, cu dulceață și un corp bun și cu un gust similar cu soiul Arabica. Aproximativ 81% dintre judecători au crezut soiul de cafea C. stenophylla este, de fapt, Arabica. De asemenea, aceștia i-au acordat soiului un scor de 80,25 din 100 pe scara Coffee Review, scară creată de Asociația Cafelei de Specialitate, ceea ce înseamnă că aceasta este considerată o cafea premium.

„Am fost cu adevărat uimit de gust. Este foarte greu găsești un soi de cafea care să aibă un gust la fel de bun ca Arabica de înaltă calitate, așa că acest lucru este cu adevărat interesant”, a declarat Davis.

Deși nu sunt atât de apropiate din punct de vedere genetic, C. stenophylla conține substanțe chimice comune cu Arabica, precum trigonelina și zaharoza, ceea ce le face să aibă un gust similar. De asemenea, aceasta conține cantități considerabile de kahweol, o substanță cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare.

Modelele echipei de cercetare, care se bazează pe informațiile cunoscute cu privire la C. stenophylla, sugerează faptul că planta ar putea tolera o temperatură medie anuală de aproximativ 25°C, despre care cercetătorii spun că este cu aproximativ 6°C mai mare decât cea la care crește soiul Arabica. De asemenea, acest soi este mai rezistent la precipitații variate, sugerând faptul că C. stenophylla poate fi cultivată în condiții care sunt nefavorabile plantei Arabica.

Davis a declarat faptul că soiul C. stenophylla are potențialul de a fi comercializat, dar că acesta ar începe în gama de preț superioară.

„De asemenea, această plantă are potențialul de a se reproduce cu alte specii, precum Arabica. Astfel, am putea crea soiuri de cafea mai rezistente la climat, de înaltă calitate și de înaltă valoare pentru viitor”, a adăugat Davis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.