Acasă Spațiu și Astronomie SPACEX VA CONSTRUI UN LANDER PENTRU A TRIMTE OAMENI PE LUNĂ

SPACEX VA CONSTRUI UN LANDER PENTRU A TRIMTE OAMENI PE LUNĂ

106
0
(c) SpaceX

NASA a selectat compania SpaceX, condusă de Elon Musk, pentru a construi un lander, care să transporte oamenii pe suprafața lunii în anul 2024.

SpaceX a concurat cu alte două companii din SUA pentru a obține contractul de 2,9 miliarde de dolari. Acestea au fost reprezentate de contractorul din domeniul apărării, Dynetics, și compania privată de zboruri spațiale, Blue Origin, care a colaborat cu mai mulți alți lideri din industria aerospațială. Cei trei concurenți au fost anunțați în luna aprilie 2020 și, în timp ce NASA trebuia să aleagă două companii finaliste, așa cum a procedat și în cazul programului cu echipaj comercial, aceasta a acordat doar companiei SpaceX un contract continuu.

Landerul lunar dezvoltat de compania SpaceX este o versiune modificată a navei spațiale Starship, pe care compania a început deja să o construiască și să o testeze în Texas. Până în prezent, toate cele patru zboruri de test s-au încheiat cu explozia navei prototip.

NASA nu va trimite astronauți la bordul navei Starship până când SpaceX nu va dovedi că poate ateriza nava spațială fără nici un fel incident, nu numai pe Pământ, ci și pe suprafața lunară.

„Nu vom trimite oameni în spațiu până când nu vom avea un test de succes”, a declarat Lisa Watson-Morgan, liderul programului Human Landing System al companiei NASA, în timpul anunțului.

Acest contract face parte din programul Artemis al companiei NASA și este destinat aselenizării oamenilor (inclusiv a primei femei și a primei persoane de culoare) pe Lună pentru prima dată de la ultima misiune Apollo din anul 1972. Dacă totul va merge conform planului, reprezentanții companiei NASA sunt de părere că acest lucru ar putea avea loc în anul 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.