Acasă Planeta Pământ CAUZA PRODUCERII CUTREMURELOR DIN TAIWAN

CAUZA PRODUCERII CUTREMURELOR DIN TAIWAN

168
0
(c) Ritchie B Tongo/EPA-EFE/Shutterstock

Cutremurele din Taiwan ar putea fi legate de variațiile sezoniere ale circuitului apei, provocate de musonul asiatic.

Taiwanul are atât o frecvență ridicată de producere a cutremurelor dăunătoare, cât și o mare variație a cantității de precipitații și a apei stocate în pământ, ca urmare a ploilor abundente și a taifunurilor care au loc pe insulă între lunile mai și septembrie.

Ya-Ju Hsu și colegii acesteia din cadrul Academiei Sinica din Taiwan au analizat datele cu privire la cutremurele din vestul și estul Taiwanului și au descoperit o corelație între activitatea seismică și fluctuațiile circuitului apei.

Inițial, Hsu observase faptul că multe dintre cutremurele care au avut o magnitudine mai mare de 6 pe scara Richter au avut loc în timpul sezonului uscat din Taiwan, între lunile februarie și aprilie.

Ea și colegii săi au analizat datele seismice colectate între anii 2002 și 2018, informațiile cu privire la apa subterană provenite de la 40 de stații de monitorizare și date cu privire modificările ce au loc în scoarța Pământului ca urmare a încărcării sezoniere cu apă.

Aceștia au descoperit faptul că în vestul Taiwanului, activitatea seismică a înregistrat cele mai mari niveluri în sezonul uscat și și cele mai mici niveluri între lunile iulie și septembrie, adică la finalul sezonului musonic.

„În sezonul uscat am observat producerea mai multor cutremure, deoarece încărcarea cu apă a fost foarte redusă”, a declarat Hsu. Cercetătorii au descoperit faptul că această scădere a cantității de apă subterană a condus la modificarea scoarței terestre în așa fel încât aceasta ar fi început să vibreze chiar și atunci când s-au format tensiuni foarte mici.

În Taiwanul de Est a existat un model mai complex al activității seismice. În acea zonă, cutremure mai puternice au avut o frecvență de apariție mai mare între lunile decembrie și februarie.

De asemenea, cutremurele de mică adâncime au fost legate de variațiile nivelului apei subterane și ale modificărilor crustei. Totuși, în cazul acestora, a existat o variabilitate mai mare în ceea ce privește momentul producerii lor.

În plus, cercetătorii au analizat datele dintre anii 1604 și 2018 cu privire la 63 de cutremure de magnitudine 6 sau mai mare și au descoperit tendințe similare în variația sezonieră a activității seismice.

„Activitatea seismică ridicată din timpul sezonului uscat poate crește șansele de producere a unor cutremure și mai mari în următoarele sezoane uscate”, a declarat Hsu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.