Căștile pot avea microfoane încorporate, butoane sensibile la atingere, senzori de mișcare și chiar și senzori care pot măsura ritmul cardiac. Totuși, cercetătorii au descoperit o modalitate de a aduce toate aceste caracteristici pe orice pereche standard de căști, indiferent de vechime sau preț. Tehnica ar putea reproduce avantajele căștilor inteligente fără costul și impactul producerii dispozitivelor asupra mediului. În plus, acestea ar putea fi folosite pentru a asculta o conversație sau pentru a verifica identitatea purtătorului.
Difuzoarele din interiorul căștilor convertesc semnalele electrice, provenite de la un smartphone sau un laptop, în unde sonore, care pot fi auzite. Totuși procesul poate avea loc și invers.
Vibrațiile din apropierea difuzoarelor, precum cele produse de inimă, sau în momentul vorbirii, creează semnale electrice. O echipă de cercetători a folosit acest efect pentru a măsura ritmul cardiac al unui purtător și pentru număra pașii făcuți de către acesta.
Redând un sunet foarte scurt, dispozitivul poate identifica purtătorul prin analiza reflexiilor din interiorul canalelor urechii, care au o formă unică.
Semnalele create prin această tehnică sunt extrem de slabe în comparație cu semnalele audio provenite de la un smartphone sau un computer. Astfel, echipa a creat un circuit electric, de mici dimensiuni, pentru a filtra semnalul audio primit și pentru a permite înregistrarea fluctuațiilor, în timp ce utilizatorul ascultă muzică.
Circuitul poate fi construit folosind doar două rezistențe. Acesta nu folosește energie și ar putea fi încorporat într-un smartphone sau într-un adaptor pentru a fi utilizat cu telefoanele existente. Circuitul are cost de producție de doar 50 de cenți. Xiaoran Fan din cadrul Centrului de Inteligență Artificială Samsung din New York a declarat faptul că, ulterior, prelucrarea simplă a semnalului a fost efectuată pe un computer pentru a extrage informațiile, dar orice smartphone standard ar trebui să fie capabil de aceeași sarcină.
În urma analizei unui grup format din 27 de participanți, sistemul a obținut o precizie de peste 96% în ceea ce privește identificarea purtătorului. Având ca etalon un pulsoximetru, frecvența cardiacă a purtătorului a fost detectată cu o precizie de peste 96%. De asemenea, echipa a reușit să detecteze două gesturi diferite, o atingere și o lovitură, pe exteriorul căștilor, cu o precizie de peste 98%.
În plus, cercetătorii au demonstrat faptul că sunetul produs de discursul purtătorilor ar putea fi extras chiar dacă aceștia ar asculta muzică în același timp. Astfel, căștile fără microfoane ar putea fi utilizate pentru apeluri telefonice bidirecționale.
„Căștile avansate, care oferă aceste caracteristici, sunt mai costisitoare decât căștile standard și, adesea, nu la fel de durabile. Problema este că bateriile au o durată de viață de doi sau trei ani. Totuși, aceste căști standard sunt dispozitive electronice pur pasive. Acestea sunt construite pentru a rezista cât mai mult și sunt mult mai accesibile”, a declarat Fan.