Acasă Robotică ROBOTUL CARE POATE OFERI ASISTENȚĂ NEVĂZĂTORILOR

ROBOTUL CARE POATE OFERI ASISTENȚĂ NEVĂZĂTORILOR

126
0
(c) Anxing Xiao et al./University of California, Berkeley

Câinii-ghid oferă beneficii sociale, fizice și mentale pentru unele persoane nevăzătoare. Totuși, instruirea lor este un proces lung și costisitor, astfel încât cercetătorii au creat o alternativă robotică.

Zhongyu Li și colegii acestuia din cadrul Universității din California, Berkeley, au programat un robot cu patru picioare, asemănător unui câine, pentru a ghida oamenii, chiar și atunci când aceștia se confruntă cu obstacole și pasaje înguste.

Cercetătorii au echipat un robot cu un sistem laser, care ajută la crearea unei hărți exacte a împrejurimilor sale. De asemenea, aceștia au implementat o cameră rotativă, care rămâne fixată pe persoana pe care robotul o ghidează, pentru a determina poziția relativă a acesteia.

Odată ce a fost atribuit un punct de pornire și un punct de sosire, software-ul robotului generează o rută simplă. După aceea, robotul calculează mișcările în funcție de obstacole și de comportamentul persoanei pe care o conduce.

În loc să se îndepărteze în mod constant, pentru a menține cablul întins, robotul este programat să lase cablul liber atunci când acesta se deplasează într-un spațiu restrâns. Acest lucru permite robotului să controleze mai precis calea pe care o ia persoana îndrumată.

Echipa a testat robotul pe un traseu care a inclus secțiuni înguste, cu o lățime de cel mult un metru, cu trei persoane diferite. Din cauza spațiului foarte îngust, robotul ar fi avut dificultăți în terminarea traseului dacă acesta ar fi menținut o tensiune constantă în cablu. Totuși, acesta a finalizat sarcina cu succes de fiecare dată.

Li a declarat faptul că, spre deosebire de câinii care trebuie să fie instruiți individual, antrenamentul robotului este unul scalabil. „Folosind un câine robotizat, putem implementa codul de la un robot la altul în mod direct. Pe măsură ce hardware-ul devine mai accesibil, putem folosi acest tip de robot pentru a asista oamenii și în alte domenii”, a adăugat acesta.

Echipa de cercetători speră că roboții se vor putea sincroniza cu smartphone-ul sau calculatorul utilizatorului, pentru a ajunge în mod autonom la acesta, cu ajutorul navgării prin GPS. „Robotul nostru are implementat un modul de inteligență care îi permite să navigheze singur, de la punctul A la punctul B. Un câine real nu se poate deplasa în acest mod. Acesta este un avantaj al câinelui nostru”, a declarat Li.

Tim Stafford, din cadrul centrului de caritate Guide Dogs din Marea Britanie, susține ideea de ghiduri robotice, care să ajute oamenii nevăzători să ducă vieți independente.

„Proprietarii de câini-ghid vorbesc frecvent despre impactul câinelui lor asupra propriei vieți și bunăstări. Ei consideră câinele ca fiind un partener, un însoțitor și membru al familiei. Această legătură profundă face ca relația dintre cei doi să fie mult mai mult decât doar o modalitate de deplasare în siguranță”, a declarat Stafford.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.