Acasă Știri CARE ESTE DURATA DE VIAȚĂ A UNUI CÂINE?

CARE ESTE DURATA DE VIAȚĂ A UNUI CÂINE?

580
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Se consideră faptul că durata medie de viață a câinilor este cuprinsă între 10-13 ani, însă aceasta variază semnificativ în funcție de rasă, precum și de o serie de alți factori. Cel mai bătrân câine care a trăit vreodată se numește Bluey și este un câine australian de cireadă. Durata de viață a acestuia a fost de 29 de ani și jumătate.

Există numeroase cercetări privind durata de viață a celui mai bun prieten al omului. Proiectul de Îmbătrânire a Câinilor este un studiu privind sănătatea canină, aflat în curs de desfășurare în SUA, care își propune să identifice modul în care genele, stilul de viață și mediul influențează îmbătrânirea acestor patrupede.

Cercetările sugerează faptul că durata medie de viață este de fapt puțin peste 15 ani. A fost identificată o mică diferență între masculi și femele, însă rasele de mici dimensiuni trăiesc, de obicei, mai mult decât cele de dimensiuni mari, iar rasele mixte puțin mai mult decât cele pure.

O excepție este rasa Mastiff Francez, un câine de dimensiune relativ mică. Aceștia sunt deosebit de sensibili la probleme respiratorii și cardiace, de obicei atribuite aceleiași reproduceri selective care au condus la o caracteristică specifică: cap mare și ridat. Durata sa medie de viață este cuprinsă între 5-6 ani și este considerată a fi cea mai scurtă perioadă de viață dintre toate rasele.

Diverse cercetări, precum Proiectul de Îmbătrânire a Câinilor, sunt efectuate pentru a spori sănătatea prietenilor noștri canini și numărul de ani petrecuți fără anumite boli. Câinii sunt considerați a fi un model bun privind îmbătrânirea umană, deoarece aceștia suferă de afecțiuni similare oamenilor, precum obezitatea, diabetul și artrita.

Cercetătorii speră că o mai bună înțelegere a modului în care îmbătrânesc câinii, va ajuta în cele din urmă oamenii să ducă o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Conversia anilor canini

„Un an canin este echivalentul a 7 ani umani” reprezintă o concepție greșită, iar oamenii de știință susțin faptul că această estimare nu este ușor de calculat. Câinii nu îmbătrânesc în același ritm ca și oamenii. În primul an de viață, procesul de maturitate al câinilor este echivalent cu cel al oamenilor în primii 15 ani de viață.

Cercetătorii din cadrul Universității din California, San Diego, au sugerat o ecuație (complicată pentru marea majoritate a oamenilor) pentru a converti mai precis vârsta câinilor în ani umani. Trebuie multiplicat logaritmul natural al vârstei unui câine cu 16 și apoi se adăugă numărul 31.

De exemplu, un câine are o vârstă de 10 ani. Logaritmul natural al lui 10 este aproximativ 2,3. Înmulțind 2,3 cu 16, se obține aproximativ 37. Prin adăugarea numărului 31, va rezulta vârsta de 68 de ani umani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.