Efectul poate fi obținut utilizând doar cantități mici de alge marine, fără a afecta calitatea sau gustul cărnii rezultate.
În fiecare zi, o singură vacă poate eructa sute de litri de metan, un gaz puternic cu efect de seră. Deoarece există mai mult de 1 miliard de bovine în lume, acest lucru presupune faptul că vacile, crescute pentru produsele lactate sau carne, contribuie semnificativ la schimbările climatice.
Din acest motiv, specialiștii susțin faptul că ar trebui să reducem consumul de carne pe cât de mult posibil. În prezent, cercetătorii din cadrul Universității Davis, California, au găsit o alternativă pentru iubitorii de carne, aceștia bucurându-se în continuare de burgerii lor favoriți.
Aceștia au descoperit faptul că un consum în cantități mici de algemarine, de tipul Asparagopsis taxiformis, poate reduce cantitatea de metan din gazele bovine cu aproximativ 82%. Acest lucru se realizează prin inhibarea enzimelor din sistemul digestiv al vacilor.
„Avem dovezi solide care atestă faptul că, algele din dieta bovinelor sunt eficiente în reducerea gazelor cu efect de seră și eficacitatea acestora nu se diminuează în timp”, a declarat profesorul Ermias Kebreab din cadrul UC Davis și președintele Departamentului de Știința Animalelor.
„Doar o mică parte din suprafața Pământului poate fi utilizată pentru producția agricolă. Majoritatea terenurilor sunt potrivite doar pentru pășunat, astfel încât animalele joacă un rol vital în hrănirea celor 10 miliarde de oameni, care vor locui în curând pe planetă. Datorită faptului că o mare parte din emisiile de metan sunt rezultate de către animale, nutriția este un element esențial în identificarea soluțiilor la această problemă.”
În decursul a 5 luni, echipa de cercetare a adăugat aproximativ 80 de grame de alge în dietele zilnice a 21 de bovine. Aceștia au descoperit faptul că animalele și-au menținut aceeași greutate, însă au eructat o cantitate redusă de metan.
În urma testelor efectuate, nu au fost identificate diferențe de gust în ceea ce privește carnea provenită de la bovinele hrănite cu alge, comparativ cu un grup de animalele hrănite cu furaje standard.