Acasă Planeta Pământ DE CE STAU ÎNTR-UN PICIOR PĂSĂRILE FLAMINGO?

DE CE STAU ÎNTR-UN PICIOR PĂSĂRILE FLAMINGO?

260
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Păsările flamingo sunt recunoscute, în special, pentru postura lor specifică, deorece acestea își petrec majoritatea timpului stând într-un picior, mai ales când dorm sau se bucură de odihna din timpul prânzului.

Însă, de ce păsările flamingo adoptă această postură? Chiar și pentru experții din domeniu, acest lucru a fost greu de explicat, zoologii oferind mai multe teorii de-a lungul mai multor decenii.

În principiu, aceste păsări aleg să stea într-un picior pentru a evita oboseala musculară. „Practic, se pare că acestea folosesc mai puțină energie, această postură fiind, de fapt, o activitate de economisire a energiei”, a explicat dr. Paul Rose, zoolog în cadrul Universității din Exeter.

„Credeți sau nu, păsările flamingo au o stabilitate mult mai bună, pentru perioade lungi de timp, pe un picior decât pe ambele. Acest lucru se datorează faptului că ligamentele și tendoanele din picioarele acestora pot fi blocate în această poziție, printr-un mecanim pasiv, reducând astfel orice efort muscular pentru a rămâne într-un singur loc.”

Un lucru interesant este faptul că, acestea nu sunt singurele animale care au un astfel de comportament. Ca și în cazul păsărilor flamingo, rațele, gâștele și lebedele sunt păsări acoperite cu pene, care utilizează mecanisme de blocare pentru a-și păstra un echilibru perfect.

„Majoritatea păsărilor adoptă această postură de a sta într-un picior. Faptul că păsările flamingo au picioarele atât de lungi, face ca această postură să fie mai evidentă”, a menționat Rose.

Rață stând într-un picior.
(c) © Getty images

„Cu toate acestea, putem observa acest comportament chiar și în cazul oamenilor, într-o oarecare măsură. Spre exemplu, dacă o persoană așteaptă la coadă, aceasta își va menține centrul de greutate mai mult pe un picior decât pe celălalt”.

Mai mult, se pare că aceste păsări au obiceiul de a-și schimba piciorul, pe care îl folosesc pentru a sta, cu scopul de a-și conserva căldura corpului. Această idee provine de la faptul că, pe măsură ce păsările petrec atât de mult timp în apă, au nevoie să-și regleze termperatura corporală.

„Acest lucru se datorează faptului că păsările flamingo, la fel ca și majoritatea păsărilor de apă, au vase de sânge foarte reduse la nivelul picioarelor. Acestea prezintă un sistem de căldură contracurent, adică încălzesc sângele care se întoarce de la nivelul picioarelor către partea superioară a corpului și invers.”

„Acest lucru presupune faptul că, păsările flamingo adoptă această postură, din singurul motiv de a economisi energie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.