Acasă Planeta Pământ NAVELE MARITIME AFECTEAZĂ COMUNICAREA DINTRE DELFINI

NAVELE MARITIME AFECTEAZĂ COMUNICAREA DINTRE DELFINI

64
0
Delfinii din Laguna, Brazilia, ajută oamenii să prindă pește, dar relația lor poate fi afectată de poluarea fonică. (c) Bianca Romeu

Unii delfini ajută oamenii să prindă pește, dar este posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple pentru mult timp. Creșterea nivelului de poluare fonică, provenită de la navele maritime din apropiere, schimbă modul în care delfinii comunică. Este posibil ca acest lucru să reducă capacitatea delfinilor de a-și coordona comportamentul.

Aproape de orașul Laguna din sudul Braziliei, un grup de delfini Lahille, cu nasul gros (Tursiops truncatus gephyreus), conduc bancurile de pești, precum chefalul, în apa mai puțin adâncă, unde pescarii aruncă plasele de pescuit. În timp ce apa este tulbure, se crede că delfinii profită de haos, capturând peștii dezorientați care scapă din plase.

Această relație datează de cel puțin un secol și depinde de modul în care delfinii comunică între ei pentru a coordona comportamentul grupului. Dar acest raport delicat ar putea fi periclitat de zgomotul tot mai mare produs de navele care trec prin apropiere.

Bianca Romeu și colegii săi din cadrul Universității Federale Santa Catarina, Brazilia, au analizat sunetele produse de către delfini, cu și fără influența zgomotelor produse de navele din apropiere. De asemenea, au numărat câte sunete au scos delfinii în aceste momente.

Ei au constatat că, în timpul perioadelor zgomotoase, delfinii produc mai puține sunete. Cu alte cuvinte, delfinii comunică diferit atunci când se află în apropierea navelor, iar acest lucru le poate afecta modul în care se organizează pentru a prinde pește împreună cu pescarii, spune Romeu.

„Probabil că zgomotul nu le întrerupe activitățile, dar îi poate deranja, le poate schimba comportamentul”, spune Romeu. Aceasta adaugă faptul că lucrul în echipă al delfinilor poate fi afectat în mod negativ, atunci când conduc peștii către pescari.

Pe lângă faptul că înseamnă mai puțină hrană pentru delfini, aceasta ar putea reduce și capturile pescarilor, ceea ce i-ar putea afecta în mod negativ. De asemenea, amenință viitorul unei relații centrale cu identitatea culturală a Lagunei. Pescarii cunosc delfinii atât de bine încât mulți dintre aceștia au primit nume. „Acești delfini au o importanță economică și culturală”, a declarat Romeu.

Acest comportamentul este probabil important și pentru delfini. Există un alt loc în sudul Braziliei unde oamenii cooperează cu delfinii, dar există mult mai puține mamifere acolo – doar nouă, în comparație cu cele aproximativ 20 de mamifere care cooperează cu pescarii din Laguna.

„Este o populație mică, izolată genetic, și este sensibilă la schimbările și perturbările din mediu”, a menționat Romeu. Acesta a adăugat faptul că există doar aproximativ 60 de mamifere în populație, inclusiv cei 20 care cooperează cu oamenii din Laguna.

Problema nu este ușor de rezolvat, din cauza peisajului marin local. Navele care călătoresc spre și dinspre Laguna trebuie să treacă printr-un canal, acesta fiind locul în care delfinii și pescarii lucrează împreună. Dar Romeu spune că zgomotul poate fi redus prin implementarea unor reguli de reducere a vitezei sau prin limitarea numărului de ambarcațiuni care pot trece în orice moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.